Aiaärid kihavad rohenäppudest

Riina Martinson
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
“Lilli ja tomateid küsitakse praegu kõige rohkem,” märkis Tootsi aianduskeskuse juhataja Peeter Kadakas.
“Lilli ja tomateid küsitakse praegu kõige rohkem,” märkis Tootsi aianduskeskuse juhataja Peeter Kadakas. Foto: Ants Liigus

Aianduspisikuga nakatunud inimestel on alanud kibekiired päevad ja aiaärid rahvast tulvil, mistõttu algajail rohenäppudel tasuks tipptunde vältida: müüjatel ei jää aega põhjalikku nõu jagada.

Jaanipäevani kestval külvi- ja istutusajal on enamik aiaäridest avatud igal nädalapäeval. “Peaaegu 24/7 oleme praegu tööl, ei mingeid puhkepäevi kellelgi,” sõnas Kuuse aiandi juhataja Evi Kuusk.

Kui seni osteti enamasti seemneid, siis sel nädalal on nõutuimaks muutunud lille- ja hekitaimed ning viljapuuistikud. Kogenud aiapidajat võib aga tänavu üllatada erakordselt rohke tomatitaimede valik.

Selle kevade defitsiit

Aiaärisid väisates ei jää kuulmata kõikjal korduv küsimus “Kas tippsibulat on?”. Ja vastuseks kostab aina: “Ei ole, otsas juba ja juurde ei tule enam.” Vaid ühe Pärnu kesklinna aiaäri seinal kuulutas silt, et nädala lõpus tuleb uus partii tippsibulat.

“Hirmus palju küsitakse tippsibulat, aga pole parata, seda toodi Eestisse vähem, kui telliti,” selgitas Kuusk.

Uudne on tänavu ehk see, et ülimenukaks on muutunud kõikvõimalikud amplites ja rõdukastides kasvatatavad taimed. Tuttavate lilleamplite kõrval leiab nii poest kui turult roosade õitega amplimaasikaid, aga ka -tomateid ja muud suhu pistmiseks sobivat. Kel plaan praegu ampel koju viia, sel tuleb meeles pidada, et külmemateks öödeks tuleks taimed kindlasti tuppa tõsta.

Kiiresti muutuvatest oludest annab Kuuse sõnutsi märku fakt, et kui veel mõni aasta tagasi küsiti elupuid ja müüdi tonnide viisi muruseemet, siis nüüd viljapuid, köögiviljaseemneid ja kasvuhooneid.

Rõduaiandus tõstab pead

Needki, kel oma maalappi pole, üritavad salatimaterjali ise kasvatada. Aiaäridest tasub otsida rõdukastis kasvatamiseks paslikke tomateid ning nende vahele sobivad salat, till, petersell, basiilik ja rosmariin. Kui paljusid maitsetaimi võib veel seemnest külvata, siis pika kasvamisajaga peterselli puhul ostke taimed.

Pärnus Allika tänaval esinduse avanud Tootsi aianduskeskuse kasvuhoones on praegu müügil ülikirev valik Pärnumaal Tootsis kasvatatud lille- ja tomatitaimi, samuti viljapuid ja põõsaid. Kohe tuleb hulk maitse- ja kurgitaimi, rääkis keskuse juhataja Peeter Kadakas.

Kasvuhoonesse sobivate tomatitaimede kõrval leiab neidki, mida rõdul kasvatada. “Kirsstomateid on ja väga madalaks jäävaid minitomateid, mis sobivadki just potis kasvatamiseks,” soovitas Kadakas.

Papsaares asuva Neeva aia juhataja Tamara Mesila rääkis, et nemadki on tänavu rohkesti tomatitaimi varunud, nii amplisse kui rõdukasti sobivaid. “Ja selliseid, mis sobivad imehästi lillepeenrasse,” lisas ta.

Aiamoorid pakuvad haruldusi

Kel aga soov naabrist eristuda, seadku sammud Pärnus Riia maanteel Aiamooride nimel all avatud ärisse. “Üritame otsida selliseid asju, mida teistel ei ole,” sõnas aednik Diana Post. “Vanu sorte võtame vähe müüki, üritame leida uusi ja haiguskindlamaid.”

Kauba otsingul vaadatakse internetis ringi ja sõidetakse Eesti, aga ka Läti puukoole pidi. Nii on müügil näiteks peresirelid, kus ühes põõsas õitseb mitu sorti, iluõunapuu leinavorm, punaste okastega kuusk ja okaspuude minivorme, mis kümne aastaga kasvavad vaevu poole meetri kõrguseks. Samuti leiab tüvivorme: sõstraid, karusmarju ja ilupõõsaid.

Kiirustades säästate

Pärnu Vana turg kihab samuti taimemüüjatest, pakutakse nii lille-, tomati-, kurgi-, kapsa- kui maitsetaimi. Ehkki enamikku taimedest on öökülmaohu tõttu välja istutada vara, saaks taimi pisikesena ostes pisut raha kokku hoida.

Mesila tuletas meelde, et viimane aeg on istutada paljasjuurseid põõsaid-puid, mis teatavasti on konteineritesse kasvama pandutest odavamad. “Me juba tasapisi istutame puid pottidesse, veel leiab paljasjuursetena musti sõstraid ja ploome,” sõnas ta.

Kohalike kauplejate kõrval on pärnumaalastel võimalus kaugele sõitmata soetada kogu Eestis tunnustust kogunud puukoolide pakutavat. Nimelt toimub pühapäeval Neeva aia kõrval kevadlaat, kus oma kaubaga on väljas Seedri ja Nurga puukool, Saare-Tõrvaaugu talu, Roogoja ja Kaska-Pruuli talu viinamarjaistikute ja Roosoja talu roosidega.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles