Seadusemuutus pani kohtu Segeri kahjuhüvitiste vaidlust edasi lükkama

Eno-Gerrit Link
, veebitoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mikk Seger kohtus
Mikk Seger kohtus Foto: Ants Liigus / Pärnu Postimees

Pärnu maakohus otsustas täna toimunud eelistungil kolme noormehe surmaga lõppenud liiklusõnnetuse põhjustamise eest vangistatud Mikk Segeri vastu esitatud kahjuhüvitiste vaidluse arutamise edasi lükata.

Mikk Segeri kaitsjad Küllike Namm ja Kristiina Lee avaldasid kohtueelistungil, et asja arutamist põhiistungil saab jätkata, kui prokurör on koostanud uue süüdistusakti vastavalt septembris jõustunud kriminaalmenetluse seadustiku muudatustele.

See tähendab, et süüdistusaktis tuleb kajastada kahju laad ja suurus ning märkida, millised tõendid seda tõendavad.

Segeri kaitsjate sõnutsi tuleb arvestada, et kannatanud on kohtumenetluse jooksul oma kahjunõudeid muutnud, sealhulgas nendest osaliselt loobunud. „Johtuvalt sellest ei ole selge, milline on kannatanute nõue ning millised tõendid seda nõuet tõendavad,“ märkisid Segeri kaistjad.

Kaitsjad rõhutasid, et kuivõrd käesoleval juhul toimub tsiviilhagi arutamine kriminaalkohtumenetluse korras, siis tuleb kohaldada kriminaalmenetlust reguleerivaid norme.

Prokurör Kristine Tamm ütles, et seadus nõuab süüdistusaktis süüdistust kinnitavate tõendite märkimist.

Prokuröri väitel pole tsiviilnõuet mõtet süüdistusest eraldada ka seetõttu, et vältida kannatanute kannatusi.

Kuulanud ära prokuröri ja kaitsjate seisukohad, võttis kohus aja seisukoha kujundamiseks ning määras, et uue eelistungi toimumise aeg lepitakse kohtumenetluse pooltega kokku edasiselt.

Segeri põhjustatud liiklusõnnetuses poja kaotanud Raivo Kullamaa ja kaks poega kaotanud Ülle Kivisild nõuavad Segerilt kokku üle 10 miljoni krooni ehk üle 639 116 euro neile põhjustatud kannatuste eest.

Mullu juulis rahuldas Pärnu maakohus kannatanute tsiviilhagid osaliselt ja mõistis Segerilt Kullamaale 200 000 krooni ehk 12 782 eurot ning Kivisillale 400 000 krooni ehk 25 565 eurot.

Seger kaebas otsuse edasi, kuid Tallinna ringkonnakohus jättis novembris selle jõusse.

Riigikohtu kriminaalkolleegium tühistas tänavu kevadel täies ulatuses Pärnu maakohtu ja Tallinna ringkonnakohtu otsused ja saatis Segeri vastu esitatud kahjuhüvitiste vaidluse uueks arutamiseks Pärnu maakohtule.

Riigikohus märkis, et tulenevalt kriminaalmenetluse seadustikust oleks pidanud maakohus lahendama kannatanute tsiviilhagisid kolmeliikmelises kohtukoosseisus, sest tegemist oli esimese astme kuriteo kriminaalasjas esitatud tsiviilhagidega.

Kuna maakohtus lahendas kannatanute tsiviilhagisid kohtunik ainuisikuliselt, rikkus ta riigikohtu hinnangul oluliselt kriminaalmenetlusõigust. Samuti jättis ringkonnakohus ekslikult tühistamata maakohtus ebaseadusliku kohtukoosseisu poolt tehtud otsuse.

Kohus mõistis Segeri ränga liiklusõnnetuse põhjustamise eest seitsmeks aastaks ja kuueks kuuks vangi 2009. aastal.

Süüdistuse järgi kihutas 2,34promillises alkoholijoobes Seger 2006. aasta 13. augusti õhtul Hondaga Pärnu poolt Rakvere suunas ning põrkas Vändra lähedal kokku kõrvalteelt peateele sõitnud Chrysler Visioniga.

Chrysleris olnud 17aastane Tauri, 22aastane Siim ja 24aastane Raino hukkusid. Vigastada sai ka Segeri autos olnud kaassõitja.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles