Liiklusõnnetuste arv on vähenenud, kuid hukkunuid on juba viis

Eno-Gerrit Link
, veebilehe toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Politsei tõstis augustis liiklusjärelevalve mahtu, et suvisel ajal liiklust senisest rohkem rahustada ja nähtav olla.
Politsei tõstis augustis liiklusjärelevalve mahtu, et suvisel ajal liiklust senisest rohkem rahustada ja nähtav olla. Foto: Dmitri Kotjuh / Järva Teataja

Ehkki Pärnumaal on sel aastal juhtunud vähem liiklusõnnetusi kui mullu ja nendes vigastada saanuidki on vähem, on traagilisi tagajärgi märkimisväärselt rohkem: seitsme kuuga on meie maakonna teedel elu kaotanud viis inimest.

Tänavu on Pärnumaal juhtunud 50 rasket liiklusõnnetust, milles on saanud viga 62 inimest. Mullu olid samal ajal vastavad näitajad 54 ja 68.

Eelmise aasta augusti alguseks ei olnud Pärnumaal ükski inimene liikluses surma saanud. „Mullu samal ajal hoidsime pöialt, et äkki saame aasta lõpuni hukkunuteta hakkama – oli ajaloo parim aasta liikluses,” märkis Pärnu politseijaoskonna juhi Andres Sinimeri.

Politseijuhi sõnade järgi näitab analüüs, et raskete tagajärgedega liiklusõnnetused juhtuvad peamiselt kolmel põhjusel: liigse kiiruse, liikleja joobe, roolitaguse kõrvaltegevuse tõttu.

„Õnnetused, mis juhtuvad nende kolme teguri pärast, on aga ärahoitavad. Kõik algab suhtumisest ja hoiakutest, endast ja kaasinimestest lugupidamisest ja hoolimisest. Näiteks on kuus inimest tänavu Pärnumaal viga saanud alkoholi tarvitanud juhi süül,” ütles Sinimeri.

Nädalavahetusel kontrollisid politseinikud näiteks liiklejate kainust linnalähistel ja kahe tunniga tabasid nad viis alkoholi tarvitanud sõidukijuhti.

Tänavu on Pärnumaal liikluses viga saanud kolm jalakäijat, 12 jalgratturit, 11 mootorratturit või mopeedijuhti.

Sinimeri tuletas meelde, et jalgsi või kahel rattal liigeldes maksab alati meeles pidada oma haavatavust autojuhtidega võrreldes. „Seega tasub alati silmad-kõrvad lahti hoida ja manöövrite ohutuses täiesti kindel olla. Sama kehtib autojuhtide kohta: liiklus ei ole kohtusaal, siin ei pea alati oma õigust maksma panema. Pigem kehtib vanasõna „Targem annab järele“,” kinnitas politseiametnik.

Liiklusrikkumiste hulk on viimastel aastatel pigem vähenenud. Sellele vaatamata on ohtlikke liiklejaid endiselt liialt palju. Tänavu on tuvastanud 104 korral, et juhtimisõiguseta inimene on rooli keeranud.

169 korral on Pärnumaal kinni peetud alkoholi tarvitanud juht. 81 puhul oli joove nii suur, et politsei alustas kriminaalmenetlust. Kolmel sohvril on kahtlustatud narkojoovet. Politseinikud on peatanud 1402 kiiruseületajat, 83 korral on sõidetud lubatust üle 40 kilomeetri võrra tunnis kiiremini.

Sinimere väitel tõstis politsei augustis liiklusjärelevalve mahtu, et suvisel ajal liiklust senisest rohkem rahustada ja nähtav olla. „Peale liiklus- ja patrullpolitseinike tegelevad jõudumööda liiklusjärelevalvega kiirreageerijad, liiklust aitavad ohutumaks muuta ka piirkonnapolitseinikud,“ lausus Sinimeri.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles