Autovargad jahivad Volvosid (5)

Annika Kuusik
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hinnalised autod viidi minema koduhoovist. 
Hinnalised autod viidi minema koduhoovist. Foto: Erakogu

Pühapäeva ööl vastu esmaspäeva langes Pärnu linnas varaste saagiks kaks uut Volvo maasturit. Politseil on alust kahtlustada välismaiseid organiseeritud ja professionaalseid kurjategijaid.

Raekülas Lehola tänaval ärandati 24. septembri varahommikul koduhoovist 2016. aasta Volvo XC90. Tolsamal ööl langes Pärnus veel üks auto varaste saagiks: Räämal Madara tänaval. Tegemist oli kuuvanuse Volvo XC60ga. Mõlema juhtumi puhul on põhjustatud üle 50 000 euro varalist kahju.

Räämalt viidud sõiduki omanik avaldas, et auto varastati kinnisest hoovist, esmaspäeva hommikul ootas ees tühi plats.

Raekülas toime pandud vargus pidi pererahva hinnangul jääma kella ühe ja viie vahele. “Kui oma koduhoovist varastatakse, polegi enam turvatunnet,” märkis autost ilma jäänud naine.

Naise jutu järgi olla paar päeva enne vargust nähtud kodutänaval tiirutamas Leedu numbrimärkidega halli universaalkerega sõiduautot. “Ilmselgelt on tegemist plaanitud vargusega, mis võib tähendada, et see ei pruugi olla ainus pahategu, mis toime pandi, ja nii mõnegi inimese vara võib veel sihikul olla,” hoiatas varguse ohver.

Pärnu politseijaoskonna ennetus- ja menetlustalituse juhi Üllar Küti sõnutsi on varguste uurimiseks alustatud kriminaalmenetlust ja korrakaitsjad annavad endast parima, et vargad tabada. Tänavuste autovarguste puhul, mida on 21, kahtlustab politsei, et nelja puhul on mängus välismaiste organiseeritud kurjategijate käsi: peale eelmainitud kahe Volvo veel ühe sõiduki varastamisel ja ühe varastamise katses.

Kütt selgitas, et professionaalsed vargad kasutavad uute sõidukite varastamisel võtmevaba süsteemi eeliseid. Autosignaali pikendatakse spetsiaalse seadmega. Üks väheseid variante seda takistada on tema sõnutsi hoida auto võtit fooliumis või fooliumkarbis. “Kutselised vargad tegutsevad väga kiiresti: auto käivitamiseks kulub neil paarkümmend sekundit kuni paar minutit,” märkis ta.

Üldjuhul ei tee välismaalt pärit autovargad Küti jutu järgi eelluuret päevasel ajal, pigem tullakse pimedas. Sõidukid varastatakse öösel. “Samuti ei tasu värava avavat pulti hoida autos, vältimaks seda, et varastel õnnestub kiiresti sündmuskohalt lahkuda,” soovitas Kütt. Suur abi kuriteo uurimisel on valvekaameratestki.

Kui näete pimedal ajal tegevust, mis äratab teis kahtlusi, näiteks kohtate võõramaiste numbrimärkidega autot paigas, kuhu tavapäraselt kõrvalised inimesed ei satu, tuleks helistada numbril 112.

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles