Aktivistid pole rahul saare tühjaks raiumisega

Meelis Kalme
, Reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärnu jões asuv nahkhiirte elupaigaks olnud saar tänavusuvise raie järel.
Pärnu jões asuv nahkhiirte elupaigaks olnud saar tänavusuvise raie järel. Foto: Kuvatõmmis

Kodanikuühendus Eesti Metsa Abiks (EMA) kahtleb, kas Pärnu jõel kuue nahkhiireliigi elupaigana registreeritud looduskaitsealusel saarel tehtud raie on ikka seadustega vastavuses. Keskkonnaameti hinnangul raie suurt mõju ei avaldanud.

EMA aktivistid uurisid tänavu­suvist raiet jõesaarel, mida aastakümneid tagasi on kasutatud heinamaana. Põllumajandusliku kasutuse lõppedes saar metsastus ja on sestpeale pakkunud kodu mitmesugustele metsaliikidele.

Kodanikuühendus sedastab veel, et jõesaarel leidus arvukalt nahkhiirtele elukohaks sobivaid õõnsaid puid, mille vähenemist Eesti metsades on loetud üheks nahkhiirte ohustatuse põhipõhjustest. Õõnsate pesapuude säilitamist nõudsid EMA teatel raietingimusedki. Sellegipoolest tuvastasid kodanikuühenduse koordinaatorid enda väitel langil õõnsaid kände, mis viitavad õõntega puude raiumisele. Samuti tuvastati mitu püsti jäetud seest tühja puud, mille puhul vaatlejate hinnangul on vaid aja küsimus, millal puud ümber kukuvad, sest enam ei ole neil kaitsvat metsamassiivi ümber.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles