Hüdroloogiline prognoos ei ennusta lähiajal Soomaale viiendat aastaaega

Pärnu Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Keskkonnaagentuuri hüdroloogiaosakonna andmetel pole lähinädalal üleujutusi ette näha.
Keskkonnaagentuuri hüdroloogiaosakonna andmetel pole lähinädalal üleujutusi ette näha. Foto: Urmas Luik

Viimaste päevade soojakraadidest tingitud lumesulavesi ja vihmasajud on jõgede veetaset järsult tõstnud. Kiire veetaseme tõus põhjustab ärevust Soomaal. Pärnu Postimees kirjutas eile, et rahvuspargis ollakse juba varakult viienda aastaaja ootel.

Keskkonnaagentuuri hüdroloogiaosakonna andmetel on jõed saavutanud selle talve kõige kõrgema veetaseme. Prognoosi kohaselt on mitmes jaamas oodata veetõusu homseni ja siis hakkab vesi aeglaselt langema. 

“Praegune veetaseme tõus ei ole siiski küllaldane, et Soomaal jõed üle kallaste läheks. Pärnu jõel Oore hüdromeetriajaamas tõuseb vesi prognoosi kohaselt 13. veebruariks 190 sentimeetrini, olles umbes kolm korda kõrgem kui veebruari pikaajaline keskmine tase selles jaamas, kuid jääb siiski 189 sentimetriga alla veebruari pikaajalisele maksimaalsele veetasemele,” selgitavad keskkonnaagentuuri hüdroloogia osakonna spetsialistid. 

Riisa jaamaski ei kogu veetase spetsialistide teatel seekord veel viiendaks aastaajaks vajalikku kõrgust, jäädes prognoosi järgi 144 sentimeetrit üle graafiku nulli. 

Riisa hüdromeetriajaam asub Soomaa rahvuspargis Riisa külas 2,5 kilomeetrit Raudna jõe suubumiskohast Halliste jõkke. Ümbritsev ala on tasase pinnamoega, soine, jõeorg pole maastikul selgelt välja kujunenud. Jõeäärsete alade üleujutused algavad veeseisul 350 sentimeetrit üle graafiku nulli, maksimaalse veeseisu (H=553) korral on üleujutusala laius 1,5 kilomeetrit. 

Hüdroloogiaosakonna andmetel pole üleujutusi lähinädalal ette näha ja Soomaal ei saa veel paadiga metsa alla sõitma minna. Mida toob märts ja kuhumaani ulatub kevadine suurvesi, on vara ennustada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles