Video: viies aastaaeg jõudis tänavu teist korda Soomaale

Eno-Gerrit Link
, veebilehe toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Suurvesi on Soomaa luhad taas üle ujutanud ja luhtadel saab kanuuga sõita.
Suurvesi on Soomaa luhad taas üle ujutanud ja luhtadel saab kanuuga sõita. Foto: Urmas Luik

Suurvesi on Soomaa luhad taas üle ujutanud, tuues sinna tänavu juba teist korda viienda aastaaja.

Halliste jõe Riisa hüdromeetriajaamas mõõdeti üleeile veetasemeks 254 sentimeetrit üle keskmise, tänaseks on see kümmekonna sentimeetri võrra langenud.

Kohalik matkakorraldaja Aivar Ruukel postitas sotsiaalvõrgustikku Facebook täna hommikul filmitud video, kus on näha, et Halliste puisniidul saab juba kanuuga sõita.

“Tundub, et üleujutuse tipphetk jääb üleeilsesse, kuid suurvett jätkub veel järgmisekski nädalaks,” arvas Ruukel.

Matkakorraldaja Algis Martsoo märkis, et viimased kuus aastat on olnud lumevaesemad ja pehmed ning talvised üleujutused võimsamad kui kevadised. 

“Pikaajalised vaatlusandmed näitavad, et kuni 1980. aastateni oli kohalike elanike suus viiendaks aastaajaks ristitud üleujutus tavapäraselt märtsi lõpus või aprilli alguses, kuid pärast seda on üleujutusi aasta jooksul rohkem ja viimastel aastatel on talvine üleujutus suuremgi kui kevadene,” seletas Martsoo. 

Kui suurvesi meelitab tavaliselt kohale palju loodusturiste, siis kohalikud elanikud hingavad kergendatult, kui uputus väiksemaks jääb, sest siis ei pääse see hoonetele kahju tegema. 

“Kohalikel on hea meel, kui nad ei pea loomi uputuse eest päästma,” lausus Martsoo. 

Veebruari keskel, kui viies aastaaeg esimest korda Soomaale jõudis, mõõdeti veetasemeks samuti 250 sentimeetri ringis üle keskmise.

Pärast seda suurvesi jäätus ja sellel toimusid populaarsed tõukekelgumatkad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles