Viljasaak tõotab tulla mullusest märksa parem

Silvia Paluoja
, reporter
Copy
Kombaini järel tuleb põllule põhupress, mis “muneb” 250kiloseid võrguga kaetud ilmastikukindlaid tihedaid rulle.
Kombaini järel tuleb põllule põhupress, mis “muneb” 250kiloseid võrguga kaetud ilmastikukindlaid tihedaid rulle. Foto: Mailiis Ollino

OÜ Vändra kogenud tootmisjuhi Kaido Madissoni arvates hüvitab sel lõikus­ajal põllumehe töövaeva keskmisest parem viljasaak, näiteks andis rukis hektarilt ligemale kuus tonni punkrikaalus ja varane oder üle nelja tonni teri

“Meil on rukist maas 140 hektari ringis ja esmaspäeval saime küm­nendiku sellest võetud, aga täna (eile, S. P.) tuli vihm peale,” nentis Madisson. “Kui rukis võetud, ootavad teised odrapõllud ja vahele tuleb taliraps.”

​Põhuga on nii, et kui koristatud põld jääb farmide lähedusse, rullitakse see veistele allapanuks, kaugemal aga peenestatakse looduslikuks põlluväetiseks.

Põhku kui teraviljakasvatuse kõrvalsaadust kasutab OÜ Lõpe Agro oma sigalates sügavallapanuks ja taimekasvatusjuht Vello Simmulmanni jutu järgi on neil vaja teha kuni 6000 põhurulli. Mööndusega, et äsja võrku pressitud 250kilosed kuldkollased rullid viiakse varju alla ja peavad Aafrika seakatku vältimise nõudeid täites ­ootama enne farmis kasutuselevõttu terve aasta.

OÜ Selja ja Piistaoja talu taime­kasvatusjuht Katrin Tiimann rääkis, et allakülviga varane oder “Jyvä” on neil 300 hektarilt võetud ja saak tuli aastate keskmine: kolm–neli tonni hektarilt.

“Ootame, et saaks uuesti talivilja,” lausus Tiimann eilset halli vihmataevast vaadates.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles