Video: toidukaupluses võib elupäästjaks saada igaüks

Merle Rallmann
, veebitoimetaja
Copy
AED elustamisaparaadiga võid päästa kaaskondlase elu.
AED elustamisaparaadiga võid päästa kaaskondlase elu. Foto: Tiit Mõtus

Pärnu Kaubamajakas asuva toidukaupluse infoletti paigutati AED ehk automaatne väline defibrillaator.

“Meie kauplustes käib iga päev tuhandeid inimesi ja elustamisaparaadi olemasolu annab poekülastajaile turvatunde,” sõnas Rimi vastutustundliku ettevõtluse spetsialist Katrin Bats.

“Terviserike võib tabada inimest ootamatult ja lähedal viibijate tegutsemine on sellisel juhul otsustava tähtsusega. Võõrale inimesele üldiselt peljatakse teha südamemassaaži ja suust suhu hingamist, samuti on vaja enne kontrollida, kas teadvuse kaotanul on pulss. Kõik need sammud nõuavad otsusekindlust ja kiiret tegutsemist, kuid alati ei pruugi sellised inimesed abivajaja lähedusse sattuda. AEDd on aga väga lihtne kasutada, sest masin tunneb ise ära, kas inimese südamele on vaja restart teha.”

“AEDd paiknevad kaupluste infoletis ja nende kasutamise koolituse saavad kõik kaupluse töötajad,” lisas Bats. “Selle, kas elustamisaparaadid tulevad ka väiksematesse poodidesse, otsustame lähitulevikus.”

Tallinna kiirabi operatiivjuht Taavet Reimers selgitas, et elupäästmisel on kõige olulisem kriteerium aeg. “On väga oluline vahe, kas äkksurma puhul alustada abi andmist kohe või oodata ära kiirabi. Tallinnas on kiirabi kiire, keskmine kohalejõudmise aeg kiirete kutsete puhul on 6,78 minutit. Tallinna kiirabi peaarsti uuringu kohaselt parandab äkksurma puhul kohene abi elustamise positiivset tulemust pea kaks korda. Samas uuringus leiti, et 2018. aastal andsid juuresolijad enne kiirabi saabumist esmaabi 42,5 protsendil juhtumeist. Võrreldes 2017. aastaga oli seda kümme protsenti rohkem.”

“AED kasutamist defibrilleerimiseks on Eestis dokumenteeritud kolm korda,” märkis Reimers. “Eestis peaks praegu olema paigaldatud veidi üle 200 AED, paljud neist asuvad kinnisel territooriumil. Meedikuna arvan, et AED peaks olema kõikides rahvarohketes kohtades: võimlates, kaubanduskeskustes, ujulates, koolides.”

Tallinna kiirabi operatiivjuht kutsub üles abi andma: „Iga abivajaja on kellegi lähedane ja iga päästetud elu on pingutust väärt!“

Esmaabi andmise ja AED kasutamise saab endale selgeks teha järgmise videoklipi abil:

Kokku said elustamisaparaadi 17 Rimi hüpermarketit kõikjal Eestis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles