Jaapanlased huvituvad Pärnu e-teenustest

Merle Rallmann
, veebitoimetaja
Copy
Ichikawa linnapea Hirotami Murakoshi, kes on Pärnus juba teist korda, tõdes, et tema juhitaval linnavalitsusel on pärnakatelt palju õppida.
Ichikawa linnapea Hirotami Murakoshi, kes on Pärnus juba teist korda, tõdes, et tema juhitaval linnavalitsusel on pärnakatelt palju õppida. Foto: Mailiis Ollino

Kui president Kersti Kaljulaid viibib sel nädalal tõusva päikese maal, et osaleda Tōkyōs keiser Naruhito kroonimistseremoonial, siis Pärnus on kolmepäevasel visiidil külalised Jaapanist Ichikawa linnavalitsusest eesotsas linnapea Hirotami Murakoshiga. Nende külaskäigu eesmärk on otsida Pärnu linnaga koostöövõimalusi ja teha tutvust nii Eesti riigi kui ka kohalike omavalitsuste e-teenustega.

Ichikawa meerile Murakoshile on praegune visiit juba teine Pärnus käik sel aastal, esimest korda väisas ta Pärnut tänavu mais. Seekordsel külaskäigul on Murakoshiga kaasas kolleegid Ichikawa linnavalitsuse informatsioonisüsteemide ja rahvusvaheliste suhete osakonnast ning Ichikawa linnasekretär.

Täna hommikul osalesid väliskülalised Pärnu linnavalitsuse istungil, pärast mida demonstreeris Pärnu linnapea Romek Kosenkranius jaapanlastele, kuidas pärnakad ja kohalik omavalitsus omavahel e-keskkondade kaudu suhtlevad: kuidas kodanikud saavad esitada taotlusi ja oma andmeid uuendada või muuta ja kui kiiresti tänu e-asjaajamisele infovahetus toimub.

Pärnu linnapea andis välismaalastele põgusa ülevaate riigi infoportaali eesti.ee toimimisest ja funktsioonidest.

Täna pärastlõunal kirjutasid linnapead Pärnu linnakodaniku majas alla koostööleppele, mille sisu seisneb info- ja kommunikatsioonitehnoloogiaalases koostöös omavalitsuse juhtimise ja teenuste valdkonnas.

Pärnu meer Romek Kosenkranius andis kaugetele külalistele põgusa ülevaate riigi infoportaali eesti.ee toimimisest ja funktsioonidest.
Pärnu meer Romek Kosenkranius andis kaugetele külalistele põgusa ülevaate riigi infoportaali eesti.ee toimimisest ja funktsioonidest. Foto: Mailiis Ollino

Murakoshi sõnutsi on tema juhitaval linnavalitsusel pärnakatelt palju õppida. Eeskätt just seda, kuidas teenuseid tõhusamaks ja kodanikele kergesti kättesaadavaks muuta.

Ichikawas on elanikke pea kümme korda rohkem kui Pärnu omavalitsuses, kuid sealses linnavalitsuses on töötajaid koguni 30 korda rohkem kui Pärnu omas. 

Homme väisavad jaapanlased Mai kooli, kus neile tutvustatakse Eesti üldhariduskoolide IT-õpet.

Ichikawa asub pealinn Tōkyōst 20 kilomeetri kaugusel ja seal elab 487 000 inimest. Suur osa linnaelanikest käib tööl pealinnas. Paljud Tōkyōst välja viivad suured maanteed ja raudteed läbivad just nimelt Ichikawat.

Ichikawas tegutseb palju metalli- ja tekstiilitööstusettevõtteid, seal asub ka Jaapani kaitseväe maavägede staap.

Jaapanis teatakse Ichikawa linna selle mitmekülgse hariduselu – seal asub väga palju koole – ning rikkaliku kultuuri- ja ajaloopärandi poolest. Tegemist on väga rohelise linnaga.

Linnapead kirjutasid täna alla koostööleppele, et teha info- ja kommunikatsioonitehnoloogiaalast koostööd.
Linnapead kirjutasid täna alla koostööleppele, et teha info- ja kommunikatsioonitehnoloogiaalast koostööd. Foto: Mailiis Ollino
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles