Lääneranna elanikud pooldavad silla või tunneli rajamist üle Suure väina

Raido Keskküla
, veebilehe toimetaja
Copy
Kavandatav sild Saaremaa ja mandri ning Saare- ja Hiiumaa vahel.
Kavandatav sild Saaremaa ja mandri ning Saare- ja Hiiumaa vahel. Foto: Pm

Maanteeameti tellitud uuringust selgub, et Saaremaa ja Lääneranna valla elanikud pooldavad püsiühendust ehk silla või tunneli ehitamist üle Suure väina. Muhu valla elanikud seda pigem ei soovi.

68 protsenti Saaremaa, 37 protsenti Muhu ja 66 protsenti Lääneranna valla elanikest pooldab või pigem pooldab püsiühenduse loomist üle Suure väina. Püsiühenduse poolt on 77 protsenti Saaremaa, 46 protsenti Muhu ja 62 protsenti Lääneranna ettevõtjatest.

Kindlasti ei soovi püsiühendust 12 protsenti Saaremaa, 39 protsenti Muhu ja kaheksa protsenti Lääneranna rahvast.

Maanteeameti teatel hindavad Saaremaa ja Lääneranna elanikud püsiühenduse mõju kohalikule arengule positiivseks, sest see võimaldaks Suurt väina ületada ööpäev läbi, lahendaks tipphooajal järjekordade probleemi, parandaks liiklusohutust, vähendades liiklusstressi ja soodustaks ettevõtlust.

Muhulaste arvates jääb positiivne mõju saarele tagasihoidlikumaks, sest kahaneks saarelisus ja märkmisväärselt ei koliks saarele uusi inimesi.

Enamasti räägitakse mandri ja Muhu saare vahelise püsiühenduse kontekstis sillast. Juhul, kui eriplaneeringu tõttu ei ole võimalik silda ehitada, loobuks 40 protsenti Saaremaa, 75 protsenti Muhu ja 54 protsenti Lääneranna elanikest püsiühendusest.

Tunnelit pooldab pool Saaremaa, 17 protsenti Muhu ja veerand Lääneranna elanikest ning 65 Saaremaa, 38 protsenti Muhu ja 38 protsenti Lääneranna ettevõtjatest.

Püsiühenduse korral ei ole valmis 58 protsenti Saaremaa, 67 protsenti Muhu ja 45 protsenti Lääneranna inimestest väina ületamise eest rohkem maksma kui seni parvlaevaga sõites. Rohkem on valmis maksma 34 protsenti Saaremaa, 26 protsenti Muhu ja 38 protsenti Lääneranna elanikest.

Uuringu käigus küsitleti 445 Saaremaa, 207 Muhu ja 405 Lääneranna elanikku ja 100 Saaremaa, 50 Muhu ja 50 Lääneranna valda registreeritud ettevõtjat.

Rahandus- ja majandus- ja kommunikatsiooniministeerium selgitavad püsiühenduse teemat valitsusele märtsis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles