Mesilased jäävad sarapuu õietolmuta

Silvia Paluoja
, reporter
Copy
“Mesilased tulid taru peale päikese­laigu sisse, aga lendu nad veel ei läinud,” lausus Mesila ­talu peremees ­Vahur Talimaa.
“Mesilased tulid taru peale päikese­laigu sisse, aga lendu nad veel ei läinud,” lausus Mesila ­talu peremees ­Vahur Talimaa. Foto: Urmas Luik

Soojarekordeid püstitanud lumeta kalendritalv on looduse rütmist välja löönud, sarapuu hakkas õitsema jaanuaris, veebruar üllatas lumi- ja märtsikellukestega ning nurmenukk julgeb juba oma kollaseid kellukaid avada.

Kuidas mõjutab siiani taeva jäänud talv mesilasi, sellest rääkisime kogenud mesinike Aare Jõumehega Uulu külast ning ­Ülle ja Vahur Talimaaga Muti külast. Mõlemad peavad Kraini tõugu mesilasi, kes on vastupidavad, sõbralikud, hea lennuvõimega, kuid nende talverahu pole sügav ja nad reageerivad kiiresti temperatuuri kõikumistele. Öeldakse, et mesilasperede talvitumine on mesinduse telg, millest sõltub perede areng kevadel ja tootlikkus ehk saak suvel.

Jõumees nentis, et kuigi ilma järgi võttes on kevad juba novembrist käes, ootavad mesilased tarudes veel kuu aega ja saavad lendama hakata, kui päike on kõrgemal ja päev pikem.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles