Veerand ametnikest pole esitanud huvide deklaratsiooni

Kristo Niglas
, Reporter
Copy
Huvide deklaratsiooni esitanud  üle kolmveerandi ametnikest.
Huvide deklaratsiooni esitanud  üle kolmveerandi ametnikest. Foto: Arvo Meeks

Justiitsministeeriumi andmetel esitasid Pärnumaalt tähtajaks, 1. juuniks huvide deklaratsiooni 77 protsenti selleks kohustatud ametnikest. Eestis täitis deklaratsiooni 80 protsenti kohuslastest.

Huvide deklaratsioonide registrisse on Pärnu maakonna omavalitsused sisestanud kokku 265 ametikohta, neist kolmel kohal jääb deklaratsiooni esitamise tärmin pärast 1. juunit. Tähtajaks täitis deklaratsiooni 203 ametnikku ehk 77 protsenti nendest, kellele see oli kohustuslik. Täies koosseisus olid ainsana õigeks ajaks deklaratsiooni esitanud Pärnu maakohtu töötajad.

2. juuni seisuga oli deklaratsioon esitamata 59-l Pärnumaa ametnikul.

Riiklikusse registrisse on sellel aastal kantud 5191 ametikohta, mille puhul kehtib huvide deklareerimise kohustus. 1. juuniks esitas deklaratsiooni 4163 ametnikku. Deklaratsioon oli täitmata 1020-l ehk 20 protsendil.

Justiitsminister Raivo Aeg tõdes, et huvide deklaratsiooni esitamine jätmine ei too ametiisikule karistust, kuid on üks avaliku kontrolli vahenditest. „Siiski võiksid asutused ja deklaratsioonide kontrollijad jälgida, et ametiisikud täidaksid korruptsioonivastast seadust ja selle alusel pandud kohustust,” märkis ta.

Tähtajaks olid deklaratsiooni esitanud 109 asutusest vaid kümne ehk justiits-, kultuuri- ja sotsiaalministeeriumi, Eesti Panga, haigekassa, riigikontrolli, PRIA, häirekeskuse ja Vormsi vallavalitsuse ametnikud.

Esitamata olid jäänud eelkõige kohalike omavalitsuste ametnike deklaratsioonid ehk 88 protsenti. Ametikoha järgi puudus kõige rohkem omavalitsuste volikogu liikmete deklaratsioone: 446.

Huvide deklaratsioonide esitamise tähtaeg on igal aastal 31. mail. Deklaratsiooni peavad seaduse järgi esitama president, riigikogu liige, valitsuse liige, kohtunik, riigikontrolör, õiguskantsler, Eesti Panga juhtorgani liige, presidendi kantselei direktor, riigikogu kantselei direktor, valitsusasutuse juht, ministeeriumi kantsler ja riigikantselei direktor. Kohalike omavalitsuste ametiisikutest peavad huvid deklareerima vähemalt kohaliku omavalitsuse volikogu liige, valla- või linnavalitsuse liige, osavalla või linnaosa vanem, valla või linna ametiasutuse juht.

Deklaratsiooni mõjuva põhjuseta tähtajaks esitamata jätmine on keelatud. Samuti ei tohi esitada valeandmeid ega varjata informatsiooni, mis on oluline korruptsiooniohu hindamiseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles