Lapsed leidsid eest sinise Valgeranna

Copy
Lindi lasteaia-algkooli merebioloogia ringi lapsed Valgerannas.
Lindi lasteaia-algkooli merebioloogia ringi lapsed Valgerannas. Foto: Kadri Tamberg

Eile tabas Lindi kooli merebioloogia ringi lapsi Valgerannas uurimisretkel suur üllatus: rand oli kaetud sinivetikatega.

“Plaan oli korjata mereprügi, uurida poldrit ja selle vajalikkust. Tegime lahe ääres mitu peatust, et uurida eri kohtades mereäärt. Avastasime, et Valgerand on sinine,” kirjeldas kogetut Lindi lasteaia-algkooli direktor Ulla Orgusaar.

Valgerand reedel, 30. oktoobril.
Valgerand reedel, 30. oktoobril. Foto: Kadri Tamberg

Koolijuhi sõnutsi oli reedel rannajoon mitme kilomeetri pikkuselt sinivetikatega kaetud. “Vesi oli just madalas roheline ja paks. Lainetega randa uhutud vetikad olid juba helesinist värvi, kuna olid hakanud lagunema,” pajatas Orgusaar.

Sinivetikad on enamasti sooja mereveega kaasnev mure, jahedaga oli selline pilt ootamatu. Nii võtsid retkelised oma avastuse kinnitamiseks või ümberlükkamiseks rannalt vetikaproovid kaasa. “Koolis selgus et vetikas oli Aphanizomenon flos-aquae ehk niitjas, kimpe moodustav sinivetikas,” avaldas Orgusaar. See vetikas olevat Eestis tavaline ja ohutu.

Siiski pidas kohalik koolijuht mõistlikuks koerad Valgeranna mereveest eemal hoida, sest peale sinivetika võib vees elutseda mürgiseidki liike.

Valgerand reedel, 30. oktoobril.
Valgerand reedel, 30. oktoobril. Foto: Kadri Tamberg
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles