Riik plaanib Tõhela-Ermistu looduskaitseala loomist

Raido Keskküla
, veebilehe toimetaja
Copy
Ermistu järv.
Ermistu järv. Foto: Urmas Luik

Valitsus plaanib moodustada Tõhela-Ermistu hoiuala, Seliste ja Ermistu merikotka püsielupaikade, Tõhela-Ermistu kaljukotka püsielupaiga ja Seliste kassikaku püsielupaiga baasil Tõhela Ermistu looduskaitseala ja kehtestatada kaitse-eeskiri. Mainitud eelnõu oli algselt valtsuse tänase istungi päevakorras, kuid sellekohast otsust veel vastu ei võetud.

Eesmärk on tagada ulatuslikule märgalakompleksile terviklik, ökosüsteemi toimimist ja seal esinevate koosluste ja liikide säilimist tagav kaitsekord. Kaitseala asub Pärnu maakonnas Pärnu linnas Tõstamaa alevikus, Ermistu, Lõuka, Männikuste, Päraküla, Rammuka, Ranniku, Tõhela ja Tõlli külas ning Lääneranna vallas Kanamardi ja Kilgi külas.

Looduskaitseala eesmärk on kaitsta Edela-Eestis ainulaadset märgalakompleksi. Seda kompleksi moodustavad kõrge looduskaitselise väärtusega Tõhela ja Ermistu järv, neid ümbritsevad eri arengustaadiumis sood, raba ja loodusliku ilmega metsad ning elupaikadele iseloomulikud liigid, sealhulgas kaitsealused ja väga haruldased liigid.

Tõhela-Ermistu looduskaitseala pindala on 3233,6 hektarit, millest piiranguvööndi pindala on 127,4 hektarit ning sihtkaitsevööndi oma 3106,2 hektarit. Varem kaitseta ala on 101,9 hektarit, millest eramaad on 43 hektarit, sellest 30,3 hektarit arvatakse piirangu- ja 12,7 hektarit sihtkaitsevööndisse. Laiendamine on tarvis, lähtudes elupaiga tervikliku kaitse vajadusest ja tagamaks alal esinevate väärtuste kaitse.

Kaitseala piiranguvööndis on lubatud lageraie hall-lepikutes kuni hektarisuuruse langina ja turberaie kuni kahe hektari suuruse langina. Kaitsealal on lubatud jahti, välja arvatud linnujahti pidada.

Ujuvvahendiga sõidu osa muutub võrreldes kehtiva kaitsekorraga rangemaks. Tõhela-Ermistu sihtkaitsevööndisse jäävatel vetel on mootoriga ujuvvahendiga sõidule seatud kiiruspiirang ja Tõhela järve sihtkaitsevööndis ei tohi mootoriga ujuvvahendiga sõita.

Ehitamise suhtes muutub kaitsekord selgemaks. Sihtkaitsevööndis saab lubada tee, tehnovõrgu rajatise või tootmisotstarbeta rajatise püstitamist kaitsealal paikneva kinnistu tarbeks ning tootmisotstarbeta ehitise püstitamist kaitseala jaoks. Piiranguvööndis on kaitseala valitseja nõusolekul lubatud kaitseala tarbeks ehitis püstitada ja kinnistu tarvis rajatis püsti panna.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles