Enamik hooldekodude kliente lubab end pärgviiruse vastu vaktsineerida

Lauri Habakuk
, tegevtoimetaja
Copy
Perearsti ja Surju Videviku hooldekodu juhataja Ülle Alanurme arvates on tervishoiu- ja sotsiaalhoolekandeteenuste ning riskirühma kuulujate rohkust arvestades paratamatu, et vaktsiin ei jõua kõigini kohe.
Perearsti ja Surju Videviku hooldekodu juhataja Ülle Alanurme arvates on tervishoiu- ja sotsiaalhoolekandeteenuste ning riskirühma kuulujate rohkust arvestades paratamatu, et vaktsiin ei jõua kõigini kohe. Foto: Mailiis Ollino

Kuigi enamik maakonna hoolekandeasutuste kliente lubab end pärgviiruse vastu vaktsineerida, leidub vastaseid ja kahtlejaidki. Paari asutuse juhti teeb murelikuks asjaolu, et nende töötajaist arvestatav hulk on süstidest keeldunud.

Pärgviirusevastase vaktsiini doosid jõuavad pärale tasapisi. Samal ajal kui siin-seal valitseb veel vaktsiinide saabumise ja hulga suhtes teadmatus, tehakse sel nädalal mõnes hooldekodus juba kaitsesüste. Paljudesse hoolde­kodudesse tuuakse vaktsiin tuleval nädalal.

Tõstamaa hooldekodu sai juhataja Enda Väli teatel haige­kassalt loa vaktsineerida üleeile ja plaani järgi asub Tõstamaa perearstikeskus sealseid kliente ja töötajaid kaitsepookima täna. “Nõusolekute saamine on läinud üsna ­ladusalt,” tõdes Väli. Ta ütles, et 57 hoolealusest kaks pole vaktsineerimisega nõus. Neist üks polnud ise nõus, teisel näitas süstimisele punast tuld lähedane. Nagu juhataja mainis, küsiti lähedaselt või eestkostjalt nõusolekut siis, kui hooldekodu klient pole piisavalt adekvaatne, et teemast aru saada.

Tõstamaa hooldekodu 20 töötajast neli ei lase end kaitse­pookida.

Tammiste hooldekodu ja selle hallatava Jõõpre Kodu 140 hoolealusest lubab end vaktsineerida 117. Plaani järgi teevad õendusteenuse osutajad asutuse viies majas klientidele esimese vakt­siinisüsti 20. ja 21. jaanuaril. Kollektiivi vaktsineerimisega tegid Pärnu perearstikeskuse õed algust üleeile ja viimased selleks soovi avaldanud saavad süsti täna. Tammiste hooldekodu 74 töötajast soovib vaktsiini 45, ligemale 40 protsenti niisiis loobus.

Tammiste hooldekodu juha­taja Riido Villup tunnistas, et ärevust tekitavad töötajate haigestumise tagajärjed. “Kindlasti on tähtis nende isiklik tervis, kuid vähetähtsam pole oht, et raskel ajal võib meil puudus tekkida töökätest, mis omakorda seab ohtu hooldus­teenuse kvaliteedi, mida ei tohi mingil juhul juhtuda,” lausus ta.

Villup, kes enda vaktsinee­rida laskmisega püüab kolleegidele eeskuju näidata, loodab, et paljud hooldajad mõtlevad lähitulevikus ümber ja lubavad endale siiski selle süsti ära teha.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles