Vaktsineerida tahtjad lõid digiregistratuuri umbe

Raido Keskküla
, veebilehe toimetaja
Copy
Paari tunni pärast näitas digiregistratuur vaktsineerida soovjatele arvutis juba graafilist pilti, kuid endiselt paluti oodata.
Paari tunni pärast näitas digiregistratuur vaktsineerida soovjatele arvutis juba graafilist pilti, kuid endiselt paluti oodata. Foto: Erakogu

Tänane haigekassa teade, mis kutsus 65aastasi ja vanemaid inimesi digiregistratuuri kaudu vaktsineerima, tekitas tervise ja heaolu infosüsteemide keskuse (TEHIK) arvutisüsteemis ülekoormuse ja klientidele kuvatati ennelõunal teadet, mis palus ühendust oodata.

TEHIKu klienditoe telefonilt kinnitati, et tõepoolest oli neil tekkinud süsteemis ülekoormus.

Pärnu Postimehele teada olev naine, kes kuulis uudist raadiost, proovis kella 11 paiku endale vaktsineerimisaega kinni panna, aga järjepidevalt kuvas ekraan teadet: ”Teid ühendatakse üleriigilise digiregistratuuri portaaliga, palun oodake ...”. Paraku tuligi pikalt ootama jääda, kuna portaaliga ei õnnestunud ühendust saada.

Kui möödunud oli kolm tundi, õnnestus naisel siiski digiregistratuuriga ühendust saada ja vaktsineerimisaja broneerimine osutus väga lihtsaks. Võimalik oli valida 100 süstimisaja vahel kaheksa arsti juurde. Meeles tasub pidada, et kui sobiv variant välja valitud, tuleb broneering kinnitada 15 minuti jooksul. Selle kohta tuleb andmetesse kirja pandud mobiilinumbril kinnitussõnum.

Samuti sai kõnealune naine sisselogimisel teada, et kuulub vaktsineeritavate hulka, kuigi tal on 65. sünnipäev olemata, ehkki nii palju aastaid täitub tal veel tänavu.

Vaktsineerida soovijad jäetakse suure koormuse tõttu digiregistratuuris ootele.
Vaktsineerida soovijad jäetakse suure koormuse tõttu digiregistratuuris ootele. Foto: Erakogu

Haigekassa teatas täna, et sel nädalavahetusel oodatakse vaktsineerima kõiki inimesi, kes on 65aastased või vanemad. Sobiva kaitsesüstimise aja saab katseprojekti kaudu valida üleriigilise digiregistratuuri abil.

„Kuna sel nädalavahetusel vaktsineeritavate vanusegruppi kuulub üle 300 000 inimese, oleme valmis digiregistratuuri külastatavuse hüppeliseks tõusuks. Juhul kui süsteem on väga suure külastatavuse tõttu üle koormatud ja broneeringut ei õnnestu kohe teha, tasub mõne aja pärast uuesti proovida,” selgitas TEHIKu direktori Katrin Reinhold. Ta lisas, et ilmselt täituvad ajad väga kiiresti, kuid edaspidi tekib aegu juurde vastavalt vaktsiinide saabumisele. Samuti on oodata, et järgmistel nädalatel liitub järjest enam tervishoiuteenuse osutajaid, kes oma vaktsineerimisajad digiregistratuuris üles panevad.

Vaktsineerida soovijad jäetakse suure koormuse tõttu digiregistratuuris ootele.
Vaktsineerida soovijad jäetakse suure koormuse tõttu digiregistratuuris ootele. Foto: Erakogu

Haigekassa juhatuse esimees Rain Laane ütles, et lähinädalail jõuavad Eestisse suuremad vaktsiinikogused ja kaitsesüsti saab teha korraga väga paljudele inimestele. „Koroonaviiruse levik on riigis jätkuvalt väga murettekitav, mistõttu on riigi eesmärk endiselt jätkata vaktsineerimisega kiires tempos. Digitaalselt aja kinnipanemine vähendab palju tervishoiutöötajate koormust, kes muidu peaksid inimesi ühekaupa läbi helistama,” selgitas Laane.

Selleks nädalavahetuseks saavad üleriigilises digiregistratuuris endale AstraZeneca vaktsiiniga vaktsineerimiseks sobiva aja valida kõik 65aastased ja vanemad elanikud. Seda sõltumata elukohast või perearsti nimistu asukohast. Laupäevaks ja pühapäevaks on pakkuda kokku ligikaudu 6000 vaktsineerimisaega. Aegu näevad ja saavad digiregistratuuris kinni panna ainult vastavasse vanuserühma kuulujad.

TEHIK andis meditsiiniasutustele digiregistratuuris (www.digiregistratuur.ee või www.digilugu.ee) võimaluse COVID-19 vaktsineerimise ajad avalikuks teha ja inimestel veebis neid broneerida. Kaitsesüstimise aja saab valida ükskõik millises haiglas, mis on üleriigilise digiregistratuuriga liitunud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles