Galerii ⟩ Sindi kiriku nullist taastatud torn peab vastu paarsada aastat

Copy

Eesti apostliku õige­usu kiriku Sindi Jumala­ilmumise kiriku restaureerimise toetuseks eraldas muinsuskaitse kultuurimälestiste korrastamise fond tänavu 100 000 eurot, et jätkata pühakoja nelitis- ja saalikatuse remonti. Kui kõik laabub plaanipäraselt, lõpevad ehitustööd septembriks ja katuse ametlik avamispidu tuleb 17. septembril.

Kirikud on olnud Pärnu ettevõtja Viljo Vetiku südameasi ja Sindi kirik on tema vaateväljas püsinud aastaid.

​Vetik rääkis, et peale katuse said paika Soomes kullatud ristid ja paralleelselt välitöödega alustatakse peagi siseremondiga.

Vetiku jutu järgi on Sindi kiriku kallal tegemist veel kõvasti. “Kunagi oli see üks ilusamaid hooneid Sindis, hästi säilinud Vene baroki eeskuju Eestis,” kiitis ärimees ja rõõmustas, et järk-järgult on saanud ehituspärli püsivamaks teha. Järgmiseks on vaja vahetada aknad ja parandada karniisid ning taastada kiriku fassaad. “Nelitise ja koorikatuse lae ülesehituse käigus taastatakse vahelagi ja see krohvitakse seest üle,” selgitas Vetik ja tõdes, et abtsiisilagi jääb sel aastal rahanappuse tõttu tegemata.

Veel jõutakse lõpule pühamu peaukse ja trepi restaureeri­misega, viimasena mainitu valmib osalt Riias ja mõni jupp on veel paigaldada. Siseuste taastamise suhtes tehti avaldus kohalikule omavalitsu­sele. “Kui raha saame, siis saame ka need tehtud,” avaldas Vetik lootust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles