Pärnu ja Sindi said üleujutusmõju toetust

Kristo Niglas
, Reporter
Copy
Pärnu ranna rajooni paigaldatakse tagasivooluklapid, mis takistavad merevee tungimist tänavale.
Pärnu ranna rajooni paigaldatakse tagasivooluklapid, mis takistavad merevee tungimist tänavale. Foto: Ants Liigus

Keskkonnainvesteeringute keskus (KIK) toetab kahe miljoni euroga Pärnu, Haapsalu, Keila, Paide, Kuressaare ja Sindi linna, et aidata neil vähendada üleujutuste mõju. Toetust said piirkonnad, kus üleujutused on korduvad või nende laastav mõju on olnud suurem kui mujal Eestis. Kõik projektid valmivad hiljemalt 2023. aasta lõpuks.

„Sügisel tuleb meil üha enam rinda pista rohkete sademetega ning seetõttu on paraku üleujutused linnades üha tavapärasemad,” tõdes KIKi veemajanduse valdkonnajuht Tõnn Tuvikene. „Seetõttu ongi oluline, et omavalitsused vaataksid keskselt üle oma süsteemid: tuvastaks põhjused ja leiaks sobivad tehnilised lahendused. Seetõttu toetasimegi tiheasustusaladel looduslikest veekogudest tingitud üleujutuste leevendust.”

Pärnu linnavalitsus paigaldab 368 556eurose toetuse abil veetõusu tõkestamiseks Vana-Pärnus Kaubasadama tee truupidele ning ranna rajooni sademevee väljalaskudele tagasivooluklapid, mis takistavad merevee tungimist tänavatele. Samuti uuendatakse Saare tänava sademeveetorustik ja kraav. Sindi linn (toetuse saaja OÜ Sindi Vesi) uuendab 53 703eurose toetuse abil linna suurima valgalaga Tõela peakraavi.

Tänavu aasta lõpuni on KIKis endiselt kohalikele omavalitsustele avatud taotlusvoor, tuvastamaks üleujutuste põhjused ja leidmaks sobivad tehnilised lahendused. “Uuringute ja muu ettevalmistava tegevuse tarvis on võimalik toetust küsida taotluse kohta 100 000 eurot käibemaksuta. Varem oleme 328 118 euroga toetanud Pärnu, Haapsalu, Saaremaa, Paide, Lääneranna, Häädemeeste, Keila, Viimsi ja Võru uuringuprojekte,” rääkis KIKi projektikoordinaator Ööle Janson.

Toetust antakse heitmekaubanduse kauplemissüsteemi rahast ja meetme on välja töötanud keskkonnaministeerium.

Peale selle on KIK kaasrahastanud üleeuroopalist LIFE-programmi projekti UrbanStorm, mille põhitegevus on kliimamuutustega kohanemise strateegiate ja tegevuskavade koostamine, samuti valdkondlike ekspertide teadlikkuse suurendamine. LIFE-programmi taotlusvoor on praegu avatud ning keskkonna-, looduskaitse- ja kliimaprojekte toetatakse sel aastal ligikaudu 580 miljoni euroga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles