Üle poolel kontrollostudest müüdi alaealisele alkoholi või tubakat

Lauri Mutso
, Ajakirjanik
Copy
Alaealistele on müüdud alkoholi, kuna müüja ei ole ostjale otsagi vaadanud.
Alaealistele on müüdud alkoholi, kuna müüja ei ole ostjale otsagi vaadanud. Foto: Arvo Meeks

​Pärnu linnas on politsei sel aastal teinud 22 kontroll­ostu, millest 13 korral müüdi alaealisele alkoholi või tubakatooteid. Politsei läheb asutustesse kontroll­oste tegema siis, kui neile on eelnevalt juba teada antud, et alaealine on saanud sealt alkoholi või tubakat osta.

“Et teeme kusagil niisama kontrollostu, sellist asja olla ei saa,” kinnitas Pärnu politsei piirkonnavanem Karin Uibo. Üldjuhul annab alaealine ise otse noorsoopolitseinikule müügist teada või on joobes vahele jäänud ja tunnistanud, kust ta on saanud alkoholi osta.

​Kontrollostu tegemiseks võtab politsei endale appi vähemalt kuueteistaastased noored, kellel on seadusliku esindaja nõusolek selles osalemiseks.

Leidub müüjaid, kes ei kontrolli dokumenti üldse. Enamasti on siis tegemist äsja tööle asunud töötajaga, kel ­pole veel dokumendi küsi­mise harjumust või kes on arglikud. “Noored müüjad sageli kardavad, et neile öeldakse halvasti, karjutakse: “Kuule, mis sa siin küsid, ma olen ju 18!”,” nentis Uibo. Ta lisas, et kauplustega ongi keeruline, sest müüjad vahetuvad seal väga tihti.

Peale kaupluste väisab politsei ööklubisidki. Hiljuti kontrollisid ametnikud Pärnus kolme peokohta. Neist ühes kontrolliti kõike väga hoolikalt ja alaealine majja ei pääsenud. Kahes kohas kontrollis turvatöötaja aga ainult immuniseerimistõendit ja lubas alaealise sisse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles