Ettevõtjad: koroona on viinud 900 töökohta, hullema vältimiseks tuleb vaktsineerida

Pärnu Postimees
Copy
Pärnumaa ettevõtete koda kutsub kõiki tööandjaid ja töötajaid panustama haigestumise mõju ennetavasse vaktsineerimisse.
Pärnumaa ettevõtete koda kutsub kõiki tööandjaid ja töötajaid panustama haigestumise mõju ennetavasse vaktsineerimisse. Foto: Tairo Lutter

Pärnumaa ettevõtete koda tegi avaliku pöördumise, et hoogustada vaktsineerimise tempot. 

Pärnumaa on kahe koroona-aasta jooksul kaotanud pea üheksasada töökohta, peamiselt puhkemajanduses ja töötlevas tööstuses. 

Pärast suvist leevendust on Eesti taas tõusnud haigestumisjuhtumite poolest Euroopa kõige kõrgema riskitasemega riikide gruppi. Viimaste suhtes kehtivad Euroopa Komisjoni reisimist pärssivad soovitused liikmesriikidele. Komisjoni soovitustest kantuna tegi Euroopa haiguste ennetamise ja tõrje keskus (ECDC) oktoobri alguses hoiatuse Balti riikidesse, sealhulgas Eestisse reisijatele.

Haigestumise ohjamiseks on Eesti Vabariigi valitsuse otsusega seatud taas täiendavad piirangud ja Pärnumaa haigestumisnäitajad on seejuures ühed riigi suurimad ning elanike vaktsineeritus üks madalamaid.

On üheselt mõistetav, et eelkirjeldatu mõjutab Pärnumaa – Eesti keskmisest suurema turismisektori osakaaluga maakonna – sotsiaalmajanduslikku jätkusuutlikkust ja kohalike omavalitsuste tulubaasi keskmisest suurema negatiivse mõjuga. Juba teist hooaega on tugeva surve all spaad, majutus- ja toitlustusasutused, etendus- ning kultuuriasutused – nii nende töökohad kui pikaajalised investeeringud.

Riigi nii-öelda sulgemine haiguse tõrjemeetmena on ajutine lahendus. Põhjamaades ja teistes Euroopa Liidu riikides on olukord normaliseeritud elanikkonna valdava osa (90+ protsenti) vaktsineerimise tulemusena. Immuunsuse annab läbipõdeminegi, kuid selle mõju võib olla vaktsiinist märksa ettearvamatum ja raskemate tagajärgedega nii inimesele endale, lähikondsetele kui ka tööandjale.

Seetõttu kutsub Pärnumaa ettevõtete koda kõiki tööandjaid ja töötajaid panustama haigestumise mõju ennetavasse vaktsineerimisse. See on kindlaim viis meie kõigi töökohtade, sissetulekute, ettevõtete investeerimisvõimekuse ja arengu säilitamiseks.

Pärnumaa ettevõtete koja liikmed on tööandjaks ligemale 2000 pärnumaalasele. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles