Galerii Pärnumaa parimad minifirmad üllatasid žüriid uudsete keskkonnateadlike lahendustega

Kristo Niglas
, Reporter
Copy

Teisipäeval selgusid konverentsihotellis Strand Pärnumaa parimad miniettevõtjad. Firmad võistlesid kahes kategoorias: mini-minifirmad (4.–6. klass) ja minifirmad (7.–9. klass).

Selline maakondlik miniettevõtjate mõõduvõtt on Eestis täiesti omanäoline. Päev jagunes mitmesse ossa: kõigepealt said õpilased oma tooteid tutvustada ja müüa ning seejärel astuti võistlustulle juba žürii ees suurel laval. Õpilased kasutasid esinemise ajal julgelt mikrofoni – see osale esialgu ehk harjumatu abivahend oli 500 inimest mahutavas Strandi suures saalis väga suureks abiks. Õpilaste äritegevusel oli haaret: oma ideede suhtes turu-uuringuid tehes ei kardetud küsida arvamust riigikogu liikmeilt ega presidendilt endalt. 

Žürii esimees Elbe Metsatalu nentis rahulolevalt, et sellel aastal rakendatud äriideed olid mitmekesised. Esindatud olid  tavapärased tooted (küünlad, kotid, maiustused), kuid leidus ka uudseid sotsiaalset kasu pakkuvaid ja keskkonnateadlikke lahendusi. Näiteks jäid Metsatalule silma rõivastele kleebitavad ja kinnitatavad taskud, mis valmistatud vanadest teksadest, loodussõbralikud puidust söögimajad, aga ka tore õppemäng arvutamisdoomino ja õpiabi konsultatsioonide pakkumine algklassilastele.

Metsatalu kiitis noorte ettevõtlussoont. “Peaaegu kõik õpilased olid rahul saadud õpikogemuse ja enda arenguga kogu minifirma tegemise käigus. Kasum ei osutunud kõige tähtsamaks,” rääkis ta. “Kindlasti saavad kõigist võistlusel osalenud noortest ettevõtlikud ja elus hästi toime tulevad kodanikud.”

Tunnustused:

Mini-minifirma

1. koht MMF Sinimustvalge, Sindi gümnaasium, juhendaja Eneli Arusaar;

2. koht MMF Superloto, Pärnu Tammsaare kool, juhendaja Kristi Suppi;

3. koht MMF Heeglist, Pärnu Tammsaare kool, juhendaja Kristi Suppi.

Minifirmad

1. koht MF Magusaroomia, Paikuse kool, juhendaja Kadri Haavandi;

2. koht MF Taskus, Pernova hariduskeskus, juhendaja Daisi Lorents;

3. koht MF Magus Fantaasia, Pärnu Ülejõe põhikool, juhendaja Kristi Suppi.

Eriauhinnad

Mängulise õppimise auhind: MF EST Lauamängud, Pärnu Ülejõe põhikool, juhendaja Kristi Suppi.

Suurima potentsiaaliga probleemilahendaja: MF Noorte Konsultatsioonid, Pärnu Ülejõe põhikool, juhendaja Kristi Suppi.

Keskkonnasõbralik minifirma: MF Söögipidu, Sindi gümnaasium, juhendaja Georgina Ristoja.

Üleriigilisele võistlusele valiti kaks Pärnumaa minifirmat: Magusaroomia ja Taskus.

Tänavusel õppeaastal registreeriti Pärnumaal 29 minifirmat kuuest haridusasutusest: Paikuse koolist, Pernova hariduskeskuses, Sindi gümnaasiumist, Rääma põhikoolist, Tammsaare koolist ja Ülejõe põhikoolist. Mini-minifirmad tegutsesid neljas koolis: Sindi ja Vändra gümnaasiumis, Tammsaare koolis ja Ülejõe põhikoolis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles