Pärnu tahab Vanapargi monumendi kalmistule viia

Sirle Matt
, reporter
Copy
Pärnu Vanapargi monument paigutati väidetavale matmispaigale aastal 1958 ja tegemist on skulptor Juhan Raudsepa tööga.
Pärnu Vanapargi monument paigutati väidetavale matmispaigale aastal 1958 ja tegemist on skulptor Juhan Raudsepa tööga. Foto: Mailiis Ollino

Pärnu linn on Nõukogude okupatsiooni aastatel püstitatud monumendi ümberpaigutamist taotlenud korduvalt, kuid mälestuskivi seisab siiani samal kohal. Nüüd saatis linn pöördumise kultuuriministrile.

Monument püstitati väidetavale matmispaigale 1958. aastal ja on pühendatud aastail 1905, 1917, 1924 ja 1941–1944 ajaloolistes sündmustes hukkunutele. 1997. aastal nimetas toonane kultuuriminister skulptor Juhan Raudsepa loodud mälestusmärgi kultuuri- ja ajaloomälestiseks ja see võeti riikliku kaitse alla.

Just põhjusel, et mälestusmärk on riikliku kaitse all, ei piisa selle ümberpaigutamseks kaitseministeeriumi juures tegutseva sõjahaudade komisjoni hinnangust.

Enne on vaja muuta kultuuriministri määrust, mis tunnistas monumendi kultuuri- ja ajaloomälestiseks. Pärnu linnavalitsus palub kultuuriministril kaaluda mälestusmärgi vabastamist ajaloo-ja kultuurimälestise staatusest senises asukohas Vanapargis, et see oleks võimalik teisaldada kalmistule.

Väidetavalt on sellesse paika 1945. aastal maetud 60 hukkunu säilmed, kuid muldasängitamist märgivad vaid kaks artiklit tolleaegsetest ajalehtedest ja ühe isiku kiri.
Väidetavalt on sellesse paika 1945. aastal maetud 60 hukkunu säilmed, kuid muldasängitamist märgivad vaid kaks artiklit tolleaegsetest ajalehtedest ja ühe isiku kiri. Foto: Mailiis Ollino
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles