Reoveeuuring: uimastite tarbimine Pärnus järgib pidude graafikut

Pärnu Postimees
Copy
Uuring näitab, et kõige rohkem tarvitatakse narkootikumidest kanepit.
Uuring näitab, et kõige rohkem tarvitatakse narkootikumidest kanepit. Foto: Dmitri Kotjuh/Järva Teataja

Justiitsministeeriumi hiljuti tellitud reoveeproovide analüüs narkootikumide ja psühhotroopsete ainete tarbimisest näitab, et Pärnus oli mai alguses narkootiliste ainete jääke märgatavalt vähem kui aasta alguses. Järelduste kohaselt viitab see, et sel ajal toimus vähem meelelahutusüritusi kui eelmise uuringu ajal jaanuaris. 

Viimatised reoveeproovid võeti kõigis linnades 3. mail vastu 4. maid 24 tunni jooksul. Võrdluses jaanuaris võetud proovide analüüsitulemustega leiti enamiku ainete jääke linnade reovees märgatavalt vähem, teatas justiitsministeeriumi avalike suhete nõunik Andri Küüts.

Ülekaalukalt levinuim aine on Eestis jätkuvalt kanep. Pärnus tarbiti uuringu andmetel teises kvartalis tuhande elaniku kohta ööpäevas 25,5 kanepiannust. Aasta alguses oli annuste arv ligemale 58.

Uuringu järgi on Eestis üsna laialdaselt levinud ka amfetamiin, mis oli teiste ainete võrdluses teisel kohal. Selle jääke leiti enim Tallinnas, millele järgnesid ülejäänud suuremad linnad.

Pärnus näitasid mai alguses võetud proovid tuhande elaniku kohta 2,25 annuse amfetamiini tarbimist. Esimeses kvartalis tarbiti amfetamiini kaheksa korda rohkem.

“Amfetamiini jääkide erinevused olid linnade kaupa mitu korda suuremad kui kanepi puhul,” märkis justiitsministeeriumi analüüsitalituse juhataja Mari-Liis Sööt.

Levikult kolmandal kohal püsib Eestis kokaiin. Uuring näitab, et Pärnus tarbiti tuhande elaniku kohta mai alguses ööpäevas 0,88 annust, mõni kuu varem aga 7,57 annust.

Metamfetamiini leiti võrreldes jaanuari uuringuga seekord suhteliselt vähe, kõige rohkem ilmnes seda Tallinna ja Maardu reovees.

Pärnus tarbiti uuringu järgi teises kvartalis tuhande inimese kohta ööpäevas 0,45 annust, mida on poole vähem kui aasta alguses.

Metadooni leiti ootuspäraselt enim Tallinnas ja Ida-Virumaa suurtes linnades, kus pakutakse laialdasemalt opioidsõltuvuse asendusravi.

MDMAd leiti küll kõigist linnadest, kuid enamikus neist märgatavalt vähem kui jaanuaris. Tuvastatud koguste muutus oli väike vaid Tallinnas.

Tervise arengu instituudi (TAI) teaduri Katri Abel-Ollo sõnutsi viitavad Pärnu selle aasta kahe esimese kvartali erinevad tulemused suure tõenäosusega jaanuaris toimunud meelelahutusüritusele piirkonnas.

Uuringusse hõlmatud uutest ainetest leiti alfa-PVPd Tallinna, Tartu ja Narva reoveest. Mitragüniini leiti Tallinna kõrval ka Valgas ja Haapsalus. Tallinnast leiti üliohtlikku protonitaseeni, aga ka opioidsõltuvuse asendusravimis kasutatavat buprenorfiini. Fentanüüli viimatise uuringu proovides ei leitud.

TAI teaduri sõnutsi tekitab uute psühhoaktiivsete ainete leidudest muret protonitaseeni leid. “Teame juba ammu, et see üliohtlik aine on narkoturul, kuid aine leid reovees viitab aine laiemale levimusele. Lihtsalt väikesearvulist tarvitajaskonda reovee uurimise metoodika tuvastada ei suuda. Reoveeuuringu metoodika aitab märgata just uusi levinumaid suundumusi piirkonnas. Kindlasti tuleb aina enam tähelepanu pöörata ka mitragüniini leiule mitme linna reovees: seda ainet leiti ka 2023. aasta esimese kvartali reoveeuuringus ja tegu võib olla Eestis kasvava trendiga,” ütles Abel-Ollo. Mitragüniin on taimne uimasti, mis väikeste annuste korral tekitab kerget stimuleerivat toimet, samal ajal põhjustavad suuremad annused opioididele iseloomulikke mõjusid.

Mari-Liis Sööt rõhutas, et indikaatoruuring annab väga täpse pildi uimastite levimise hetkeolukorrast, aga tarvitamise püsivam muster võib avalduda alles pikema aja jooksul eri uuringute tulemuste võrdlemisel. Ta lisas, et reoveeuuringute tulemusi võivad muuta ka rahvaüritused just väikestes linnades.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles