Jaanipäeval võib teatud tingimustel lõket teha

Karl Hütt
, reporter
Copy
Pildil jaanipäeva tähistamine Carl Robert Jakobsoni talumuuseumis.
Pildil jaanipäeva tähistamine Carl Robert Jakobsoni talumuuseumis. Foto: Urmas Luik

Möödunud nädalal kehtestatud tuleohtlik aeg jääb kehtima ka jaanipühade ajaks, mis tähendab, et metsa- ja muu taimestikuga ning turbapinnasega aladel on lõkke tegemine, grillimine ja suitsetamine keelatud. Kogukondade ja omavalitsuste korraldatavad jaanituled võivad toimuda, sealhulgas võib lõket teha oma koduhoovis.

Alates 14. juunist kehtib üle kogu Eesti tuleohtlik aeg ja ulatuslike tulekahjude vältimiseks on metsa- ja muu taimestikuga ning turbapinnasega aladel lõkketegemine, grillimine ja suitsetamine keelatud. Lahtise tule tegemine on tuleohtlikul ajal keelatud ka RMK metsaaladel.

Päästjad käivad kontrollreididel ning kui keegi teeb keelatud kohas tuld, antakse korraldus lahtine tuli kustutada või kustutavad päästjad selle ise. Rikkumise eest võib teha rahatrahvi kuni 1200 eurot eraisikule ja kuni 3200 eurot juriidilisele isikule.

Päästeamet soovitab jaanilõkked üldse ära jätta, kuid kui see on siiski väga oluline, tuleb tuleohutusse suhtuda äärmiselt hoolikalt. 

Selle nädala alguseks prognoosib keskkonnaagentuur sooja kuni 31 kraadi, saju võimalus on väga väike. Seega suureneb tuleoht veel.

Päästeamet jälgib ilmaolusid ja päästesündmusi pidevalt ning juhul, kui olukord peaks muutuma, antakse uued korraldused.

Nipid ohutuks lõkketegemiseks

Lõke tuleb teha võimalikult kaugele põlevmaterjalidest, nt hoonetest ja metsast.

Paik, kus üldse tohib lõket teha, peab olema igati hooldatud, s.t muru niidetud.

Lõke tuleb ümbritseda pinnasevalli või kividega ja lõkke ümbrus tuleb puhastada prahist.

Tuld tohib teha ainult tuuletu või tuulevaikse ilmaga. Jälgige ka tuule suunda, et sädemed ei langeks hoonele ega taimestikule.

Lõket ümbritsev pinnas võiks olla niisutatud, et tuli mööda kuivanud muru edasi ei leviks.

Kindlasti peavad lõkke juures valmis olema esmased tulekustutusvahendid ja peo lõppedes tuleb veenduda, et tuli on kustunud ja hõõguvat sütt ei ole.

Lõket ei tohi jätta hetkekski järelevalveta, sest õnnetuseks piisab ka paarist sekundist.

Päästeamet soovitab tungivalt valida lõkkevalvur, kes jälgib lõket süütamisest kuni selle kustumiseni, et lõkke tegemine oleks ohutu.

Juhul, kui tuli siiski käest ära läheb, tuleb kohe helistada hädaabinumbril 112.

Andmed: päästeamet

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles