KÜKITAMISE KUNST Aasta pressifotode paremikku valitud pildid sündisid sportliku pingutusega

Eno-Gerrit Link
, veebilehe toimetaja
Copy
"Nähtamatu kool" Kurb 1. septembri avaaktus Metsküla algkoolis, mida ametlikult pole olemas. "Oleme nagu nähtamatu kool," kõneles Metsküla kooli juhataja Pille Kaisel. "On maja, on lapsed, on õpetajad, aga kooli ei ole." Lääneranna vallavolikogu otsustas 2023. aasta märtsis, et Metsküla algkool sulgeb sügisest uksed. Hoolimata sellest otsusest kogunesid õpilased koos oma peredega Metsküla kooli 1. septembril, kus kolm esimese klassi õpilast said kätte oma aabitsa. Ametlikult suletud kooli tegevuse jätkamine oli terve kogukonna idee.
"Nähtamatu kool" Kurb 1. septembri avaaktus Metsküla algkoolis, mida ametlikult pole olemas. "Oleme nagu nähtamatu kool," kõneles Metsküla kooli juhataja Pille Kaisel. "On maja, on lapsed, on õpetajad, aga kooli ei ole." Lääneranna vallavolikogu otsustas 2023. aasta märtsis, et Metsküla algkool sulgeb sügisest uksed. Hoolimata sellest otsusest kogunesid õpilased koos oma peredega Metsküla kooli 1. septembril, kus kolm esimese klassi õpilast said kätte oma aabitsa. Ametlikult suletud kooli tegevuse jätkamine oli terve kogukonna idee. Foto: Mailiis Ollino/Pärnu Postimees

Pärnu Postimehe fotograafi Mailiis Ollino jäädvustused pälvisid aasta pressifoto konkursil nominatsiooni uudis- ja spordifoto arvestuses.

Uudisfoto kategoorias valiti aasta kolme parima foto hulka Ollino pilt “Nähtamatu kool”, mille ta tegi 1. septembril Metsküla algkooli avaaktusel.

Lääneranna vallavolikogu otsustas 2023. aasta märtsis, et Metsküla algkool sulgeb sügisest uksed. Hoolimata sellest otsusest kogunesid õpilased koos oma peredega 1. septembril Metsküla kooli, kus kolm esimese klassi õpilast said kätte oma aabitsa.

Ollino sõnutsi on temagi käinud väikeses maakoolis, mis uksed kinni pani, ja seetõttu puudutab Metsküla algkooli sulgemine tedagi.
 

“Südames elan neile kaasa – loodetavasti mu kõnekad pildid aitavad neid sellel teel,” ütles ta, märkides, et ta olnuks veidi üllatunud, kui poleks saanud nominatsiooni Metskülast tehtud kaadritega.

Piltniku sõnutsi sündis eelmise aasta parimate pressifotode sekka valitud pilt, kui ta kükitas saali ühes nurgas, sest kõik toolid ja seinaääred olid hõivatud ja kellegi ees seista ta ei soovinud. “Väikese kooli ruum oli rahvast nii tihedalt täis, et osa inimesi jälgis aktust avatud akendest piiludes,” meenutas Ollino.

Metsküla kooli tilluke saal oli 1. septembri aktusel rahvast nii tihedalt täis, et osad inimesed jälgisid aktust avatud akendest piiludes ja fotograafid pidid otsima kohti, kus sündmust jäädvustada.
Metsküla kooli tilluke saal oli 1. septembri aktusel rahvast nii tihedalt täis, et osad inimesed jälgisid aktust avatud akendest piiludes ja fotograafid pidid otsima kohti, kus sündmust jäädvustada. Foto: Kalev Lilleorg

Uudisfoto kategoorias võistlevad veel ajalehe Raplamaa Sõnumid piltniku Camilla Kännola jäädvustus “Elektriliinidelt lume eemaldamine Palamulla külas Raplamaal”, mis sündis detsembri alguses, ja Postimehe fotograafi Eero Vabamägi ülesvõte “Streik tuleb”, millel on haridus- ja teadusminister Kristina Kallas ja Eesti haridustöötajate liidu esimees Reemo Voltri. Kallase ja Voltri detsembri alguses toimunud kohtumise järel sai selgeks, et haridusministeerium on suutnud oma eelarvest leida kaheksa miljonit eurot lisaraha õpetajate palgatõusuks. Peagi selgus aga, et õpetajaid see number ei rahulda ja jaanuaris asutakse streikima.

Spordifoto kategoorias nomineeriti Ollino pilt “Kohtunike lihtne elu”, mis on tehtud novembris Uulus Eesti kalisteenika karikavõistlustel, kus kohtunikud hindavad võistlejat.

Kui uudisfoto Metsküla koolist sündis kui teeningharjutust tehes, siis nominatsiooni saanud spordifotogi on tehtud samamoodi, kükitades - lava nurgas üheskoos võistlejatega. “Mulle teeb ainult head meelt, et žürii liikmetele mu tabamus silma jäi,” ütles Ollino

Naljaga pooleks, kükitamine tasus ennast kuhjaga ära. “Olen palju trennis kükkinud, mul on väga head jalad ja tänu sellele oskan kükitades hästi pilti teha vist,” rõõmustas fotograaf.

"Kohtunike lihtne elu" Kohtunikud hindavad võistlejat Eesti karikavõistlusetel kalisteenikas.
"Kohtunike lihtne elu" Kohtunikud hindavad võistlejat Eesti karikavõistlusetel kalisteenikas. Foto: Mailiis Ollino/Pärnu Postimees

Aasta parimate spordifotode sekka valiti veel Sakala fotograafi Marko Saarmi pilt “Maailmameistrivõistluste kullasõit”, millel on Doris Meinbek Kanada sisesõudmise virtuaalsetel maailmameistrivõistlustel koduses Viljandi sõudebaasis koos toetajaskonnaga.

Kolmas aasta spordifoto nominent on Postimehe fotograafi Tairo Lutteri jäädvustus “Verine pingutus!”, mis näitab, et tippsport on ülim pingutus. Fotol on iluuisutaja Arlet Levandi, kes pälvis Tallinnas rahvusvahelisel iluuisutamise võistlusel meeste lühikava teise koha, saades kohtunikelt 76,34 punkti, mis tähistab tema isiklikku rekordit. Pilt on tehtud lühikava lõpusekunditel.

Pärnu Postimehe piltniku sõnutsi on kaks nominatsiooni nii tugevate fotograafide ja nende loominguga võrrelduna väga meeldiv kompliment. “See on minu jaoks tunnustus sellele, et minu töö on olnud kvaliteetne ja hästi tehtud,” arvas Ollino. “Viimase paari aasta jooksul on enesekindlus, et suudan edukalt luua lugusid kaadrite kaudu ja tuua tähelepanu maakonna uudistele, jõudnud mu ülemisele korrusele päriselt kohale. Seda kinnitavad ka viimased kaks aastat, mil olen olnud aasta pressifoto konkursil nomineeritud, nii sel kui ka eelmisel aastal, kahes erinevas kategoorias.”

Pressifotograafide liidu ja meediaettevõtete liidu žürii esimees oli Õhtulehe peatoimetaja Martin Šmutov. Eestist hindasid fotosid fotograaf Raigo Pajula ja uuriv ajakirjanik Piret Reiljan. Välismaised žürii liikmed olid seekord Leedu vabakutseline fotograaf ja fotograafia õppejõud Evgenia Levin ja dokumentaalfotograaf Akseli Valmunen Soomest.

Kokku laekus konkursile 787 tööd. Fotod kandideerisid neljas kategoorias: uudis, olemus, portree ja sport. Osalejaid oli 44.

Võitjad tehakse teatavaks pressifoto näituse avamisel ja auhinnad antakse üle meediaettevõtete liidu pressipeol 22. veebruaril. Iga kategooria võitja saab diplomi ja 1000eurose preemia.

Kõik nomineeritud fotod:

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles