Politsei tuletab meelde: Merejääl tasub olla ettevaatlik

Pärnu Postimees
Copy
Jäälõhkuja ja kaubalaevade liikumise tagajärjel on need praod ja lahvandused ajas muutuvad.
Jäälõhkuja ja kaubalaevade liikumise tagajärjel on need praod ja lahvandused ajas muutuvad. Foto: Lääne prefektuur

Nädalavahetus on tulekul ja hulk kalamehi ja muudki rahvast, kes jäävälju naudivad, seavad sammud taas Pärnu lahe merejääle. Politsei- ja piirivalveamet tuletab meelde, et jääl tasuks siiski olla ettevaatlik.

Lääne prefektuur teatas ühismeedias, et eelmise nädala lõpus halvenesid jääolud Pärnu lahel seoses tuule suuna muutusega. Selle mõjul tekkisid merejääle kuni meeter laiad jääpraod, mida on nii Pärnu muulide kui laevatee läheduses. Jäälõhkuja ja kaubalaevade liikumise tagajärjel on need praod ja lahvandused ajas muutuvad. Olukord muutub ohtlikuks, kui vahepeal saabunud külma mõjul tekib praole õrn jääkiht, mida omakorda katab õhuke lumi. Sellised tuuleaugud võivad jääl liikudes kergesti märkamata jääda.

3. veebruari pärastlõunal kella nelja ajal andis Pärnu Kalatakso juht merepäästepatrullile teada, et avastas jäält ära tulles merejääl tõukekelgu jäljed, mis lõppesid ootamatult jääaugu juures. Merepäästepatrull reageeris kohe ja alustas veealuste otsingutega. Jääaugust tõmmati välja nii tõukekelk, jääpuur kui taliõng. Pärnu Kalatakso juht otsis ka sonariga, kuid midagi rohkemat jääaugust ei leitud. Samal õhtul sõitis politsei läbi kõik lähedal asuvad parklad, kuhu kalamehed tavapäraselt oma sõiduki jätavad, kuid ühtegi sinna jäetud ja omanikuta masinat ei tuvastatud.

Läinud nädalavahetusel otsiti võimalikku vettekukkujat kaamera ja sonariga.
Läinud nädalavahetusel otsiti võimalikku vettekukkujat kaamera ja sonariga. Foto: Lääne prefektuur

Järgmisel hommikul jätkati võimaliku jääauku kukkunud kaluri otsinguid kaamera ja sonariga, endiselt tulutult. Jääaugust leitud varustuse omanikku otsiti ka meedia kaudu, tänu millele võttis 4. veebruari õhtul veidi pärast kuut häirekeskusega ühendust mees, kes andis teada, et leitud asjad kuuluvad talle ja temaga on kõik korras. Sel korral lõppes merelkäik inimesele õnnelikult.

Praegu on jääolud Pärnu lahel rahuldavad. Jääpiir ulatub keskkonnagentuuri andmetel umbes 30–40 kilomeetrit Pärnust lõuna suunas. Jääl on paksust kohati 30–40 sentimeetrit. Piirkonniti on jää aga kihiline, kuna tuule mõjul jää liigub.

Mida tasuks teada?

Olukord muutub ohtlikuks, kui vahepeal saabunud külma mõjul tekib praole õrn jääkiht, mida omakorda katab õhuke lumi.
Olukord muutub ohtlikuks, kui vahepeal saabunud külma mõjul tekib praole õrn jääkiht, mida omakorda katab õhuke lumi. Foto: Lääne prefektuur
  • tutvuge kindlasti jääoludega, kasutades keskkonnaagentuuri jääkaarti;
  • teavitage lähedasi, kuhu ja kui kauaks minna plaanite;
  • riietuge vastavalt ilmale;
  • võtke kaasa laetud ja veekindlas ümbrises mobiiltelefon ning muu vajalik varustus;
  • jääle minnes ja sealt naastes kasutage sama trajektoori, et vältida ootamatusi tagasiteel ja eksimist;
  • kui satute jääl ohtu, helistage numbril 112.
Andmed: PPA
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles