Galerii Kuhu sööma minna? Linna vanim kohvik üllatab uue kuue ja menüüga

Pärnu ranna rajoonis aastakümneid kõhule pai teinud Lehe kohvik oli pool aastat külastajatele suletud. Plaanitust pikemaks veninud remont pole söögikohas ainus, mis uuenduskuuri läbis. Kolmapäevast on kohviku menüü tundmatuseni muutunud ja uue peakoka käe all küpsetatakse majas hõrku sibulasaiagi. 

Lehe kohviku eelkäija oli Pärnu õllevabrikantide Bliebernichtide toonase velodroomi (Rannastaadion) juurde ehitatud kiosk, mille ehitusluba anti 1897. aastal. Ajapikku lisandus juurdeehitisi ja kundedele pakuti nii süüa kui juua. 1960ndatel hüüti einelat rahva seas nii Mustaks Kassiks kui Lužnikiks. 1970ndate lõpuks oli puitmaja pehkinud ja oma aja ära elanud ehitise asemele kerkis praegune kivihoone.

Eesti Vabariigi taassünni järel asutas pärnakast kõrgushüppaja Tarmo Valgepea AS Lehe ja hakkas pidama samanimelist kohvikut. Tõenäoliselt tuli nimi tänava järgi, mille ääres kohvik asub. Mõne aasta möödudes omandas söögikoha kohalik ettevõtja Jüri Feofanov ja kohvikus valminud kulinaaritooteid hakati müüma väljapoolegi. 1998. aasta jaanuarist kuulub kohvik pealinnas Männiku teel hotelli pidavale AS Dzingelile.

Dzingeli hotelli toitlustus- ja kommunikatsioonijuhi Pilary Viiniga kohtudes tõdeb Pärnu juurtega naine, et einela avamiskuupäeva ei suuda keegi välja leiutada. “50–60 aastat kindlasti on inimesed harjunud siit aadressilt kõhutäidet ja märjukest saama,” arvab ta. “Julgeme ennast nimetada Pärnu kõige staažikamaks kohvikuks. Idee on olnud sama: koht, kus saab süüa ja juua. Me pole ka äärmustesse langenud: meilt saab maitsvat kohvikutoitu, hinnatase pole väga kõrge. Saab tulla pere, sõprade-kolleegidega, oleme kohtumispaik kõikidele.”

Tagasi üles