Raili Mengel-Sünt: Külastaja otsib maal ehtsat ja ehedat puhkamisvõimalust

Silvia Paluoja
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Raili Mengel-Sünt.
Raili Mengel-Sünt. Foto: Urmas Luik

Maaturismiteenuse pakkujate huve esindab 19. jaanuaril 2000 asutatud MTÜ Eesti Maaturism. Ühingu 334 liikmest kümnendik tegutseb Pärnumaal, mis jääb Lääne-Eesti turismiregiooni. Piirkonda esindab MTÜ Eesti Maaturismi nõukogus Klaara-Manni puhkemaja perenaine, Tori valla edukas ettevõtja Katrin Ruumet.


Hiljuti jõudis huvilisteni seitsmes, eelmistest mahukam Eestimaa reisijuht “Puhkus maal” ning maaturismi katusorganisatsiooni esindaja osales Peterburis mõjusal seminaril.



MTÜ Eesti Maaturismi tegevjuhi kohusetäitja Raili Mengel-Sünt, m
ille vastu tunti huvi, kui tutvustasite Eesti Maaturismi tegevust Peterburis?


Enim tunti huvi puhkuse vastu, mida saab veeta koos perega. Samal ajal küsiti eri võimalusi töökollektiividega väljasõitudeks Eesti suunas. Mõlemal puhul on eesmärk ühildada puhkus mõõduka aktiivse tegevusega.



Kui suurt turistide hulka ja milliste huvidega on sealtkandist oodata?


Täpset hulka Eestit külastada soovivaid turiste on raske määratleda. Aga kui mõtleme Peterburi rahvaarvule, mis on ligi neli ja pool miljonit, siis võiks väikegi osa sealsetest inimestest, kes külastavad Eesti turismiettevõtjaid, õnnelikuks teha paljud meie seast. Arvan, et sealne külastaja tuleb siia, lootes leida ehtsat ja ehedat Eestit. Arvan, et parim võõrustamise viis on olla see, kes me oleme, ja pakkuda parimat ning sel moel, nagu me sooviksime, et meid vastu võetaks.



Kuidas loodavad maaturismiga tegelejad vastu pidada majandussurutise aja?


Paljud maaturismiettevõtjad on võtnud aja maha, teevad järeldusi senisest tegevusest ja kavandavad teadlikult järgmisi käike. Vaadatakse üle oma turundussõnumid, koolitatakse ennast, et olla Eesti turismimaastikul vajalik ja nõutud.



Majanduse seis on hästi mõjunud koostöövõrgustike tekkimisele. Ettevõtjad ei püüa enam meeleheitlikult ise kõiki teenuseid pakkuda, suurepäraseid näiteid on majutusettevõtete ja aktiivse puhkuse ettevõtete ning külaseltside koostööst, mis muudab kogu teenuse paremaks. Ettevõtjad mitmekesistavad võimalusel maaelu PRIA toetuste abil või otsivad uusi välisturge EASi turundustoetuse abil.



Milliseid eripäraseid ettevõtmisi külastajate magnetina kasutatakse?


Magnetina kaasatakse oma ettevõtete juurde eri võimalusi, näiteks muinaskultuuri kohvik, rukkirestoran, tuuleveski, majake kanajalgadel, looduslikel ainetel baseeruv kosmeetika saunateenuses, talumuuseumid, sepikojad, nukumuuseum, koobassaunad. Aga ka tõukekelgumatkad, talurahvaspaa, hipoteraapia, ürdiaed ja palju muud põnevat ning eripärast.



Milline on Pärnumaa turismiettevõtete panus maaelu mitmekesistamisse ja konkurentsivõime suurendamisse?


Pärnumaal on maaturismiettevõtteid, mis panustavad maaelu mitmekesistamisse ja suurendavad konkurentsivõimet. Nimetan neid, mis on saanud PRIA-lt toetuse ja tegelevad, vaatamata mitte just kõige soodsamale majandusolukorrale, oma ettevõtte ja piirkonna konkurentsivõime tõstmisega.



Hiljuti valmis Tamme aiandustalu tootmishoone, suvehooaja alguseks laienevad puhkamisvõimalused Klaara-Manni majas, Aasa puhkemajas, Maria talus, Paatsalu puhkekeskuses, Kollamaa puhkemajas.



Mis on need kolm põhjust, miks te ise valiksite puhkuse maal?


Ehedus, personaalsus ja sõbralikkus on need kolm põhjust, mis mind ikka ja jälle panevad valima maapuhkuse kasuks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles