Lasteaed Pillerpall tähistab juubelit

Karin Klaus
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pillerpalli sünnipäevapidu peetakse lasteaia sisehoovis, kokku saavad praegused mudilased, vilistlased, õpetajad ja lapsevanemad.
Pillerpalli sünnipäevapidu peetakse lasteaia sisehoovis, kokku saavad praegused mudilased, vilistlased, õpetajad ja lapsevanemad. Foto: Ants Liigus

Pärnu lasteaed Pillerpall peab täna oma 30. sünnipäeva ja ootab külla vilistlasi ja teisi lasteaia sõpru.

Aadressil Rõugu 8a avati Pärnu 3. lastepäevakodu Pillerpall 20. augustil 1982. aastal, kuid aastapäeva tähistatakse sügiseti, kui lapsed kõik suvepuhkuselt tagasi.

Maja ehitas valmis Pärnu Kalur ja andis selle linna bilanssi tingimusega, et ettevõtte lapsed saavad eelisjärjekorras lasteaiakoha.

Sõbralikud naabrid    

Pillerpalli eelkäijaks võib lugeda Pärnu 3. lasteaeda, mis asus Jannseni 39.

“Nimetame seda maja, kus praegu asub Ülejõe raamatukogu, Pillerpalli vanaemaks ja alati, kui käime lastega Koidula majamuuseumis, otsime selle hoovist liivakastide kohad üles,” rääkis õppealajuhataja Halliki Tammiste. “Lapsi huvitab ajalugu väga.”

Lasteaia juhataja Sirje Kessler meenutas, et uus maja Rõugu tänaval ehitati algul 12rühmalisena: kuus eesti- ja kuus venekeelset rühma.

Kui Nõukogude Liit lagunema hakkas, lahkus Pärnust suur hulk Vene sõjaväelasi koos peredega ja Pillerpallis jäid vene rühmad pooltühjaks. Sellepärast koliti ühte majaossa kümneks aastaks Ülejõe gümnaasiumi ja kunagise Slaavi põhikooli algklassid.

Kui laste arv taas Pärnus vähenes, kolisid koolilapsed lasteaiast välja ja viimased kümme aastat on maja jagatud Pärnu toimetulekukooliga.

Praegu on Pillerpallis kuus rühma 107 lapsega: neli aiarühma, üks sõime- ja üks arendusrühm vaimu- ja liitpuudega lastele.

“Toimetulekukooliga oleme heades suhetes ja teeme pidevalt koostööd, jagame saali, peame ühiselt pidusid ja teeme muid üritusi,” kiitis Kessler majanaabreid. Tammiste lisas, et kuna Pillerpalli mudilased näevad pidevalt oma kõrval puuetega lapsi, on nad nendega harjunud ja suhtuvad erivajadustega inimestesse mõistvalt.

Pillerpallis rakendatakse 2005. aastast viie–seitsmeaastastele lastele mõeldud uurimusliku ehk avastusõppe ja 2010. aastast alates seikluskasvatuse metoodikat.

2009. aastast kuulub Pillerpall tervist edendavate lasteaedade võrgustikku.

Lasteaia rühmad on saanud nimed lastekirjanduse tegelaste järgi: Muumitrollid, Naksitrallid, Mürakaru, Segasumma. Temaatilised seinamaalingud kaunistavad rühmaruumegi.

Pidu kringli ja muusikaliga

Sünnipäevapidu toimub täna lasteaia sisehoovis. Kokku tulevad Pillerpalli lapsed ja vilistlased, õpetajad ja lapsevanemad. Kokku pannakse väike ajaloonäitus, kõikide rühmade lapsed on ette valmistanud muusikali “Kuidas kassid ja hiired sõbraks said”, mis põhineb Heljo Männi luuletusel “Pillerpall”. Pidu lõpeb kringlisöömisega.

Kõik külalised saavad kingiks ajalehe Pillerkaja, mis sisaldab nii lasteaia olevikusündmusi kui vilistlaste meenutusi. Nimelt leidis Pillerpall Facebookis alla nädalaga 217 sõpra ja paljud neist soovisid jagada oma lasteaiamälestusi. Pillerpallis on käinud näiteks sportlane Rivo Vesik, tantsija Marko Kiigajaan ja ansambli Greip laulja Karin Leetsaar.

“Pidime isegi ajalehele lisalehe tegema, sest meenutusi tuli nii palju,” rõõmustas Tammiste vilistlaste aktiivsuse üle. “Kuigi vilistlased on üle Eesti ja isegi üle maailma laiali, on meile antud väga toredat tagasisidet, küsitakse, kas õpetajad neid veel mäletavad. Õpetajatel oli hea meel lugeda, et neil on olnud oluline koht laste elus.”

Pillerpalli lapsevanematest on umbes kümme protsenti ise samas lasteaias käinud. Personali nimetas direktor väga püsivaks, kuus inimest on Pillerpallis töötanud selle alguspäevadest peale – 30 aastat.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles