Uus kaitsekord maalib südalinna majad kolmevärviliseks

Anu Jürisson
, kultuuritoimetaja
Copy
Rüütli ­tänavale seati üles Pärnu muinsuskaitseala teema­line välinäitus. Seda uudistas töörühma ­liige, arhitekt Tiit Raev.
Rüütli ­tänavale seati üles Pärnu muinsuskaitseala teema­line välinäitus. Seda uudistas töörühma ­liige, arhitekt Tiit Raev. Foto: Mailiis Ollino

Pärnus Rüütli tänavat pidi jalutajat paneb üleeilsest sammu aeglustama piltidest, tekstidest ja linnakaartidest koosnev välinäitus, mis tutvustab linna muinsuskaitseala uut kaitsekorda. Eelnõu on alates esmaspäevast kuuks ajaks avalikul väljapanekul ja puudutab väga otseselt kõiki hoonete elanikke-omanikke, määrates ära, mida keegi oma majas ja krundil teha võib.

Kahe aasta töö tulemusena on kõik hooned Pärnu muinsuskaitsealal üksipulgi üle vaadatud ja jagatud kolme kategooriasse. Millises kellegi oma on, saab kaardilt vaadata. Enamiku majaomanike jaoks peaks uus kaitsekord muutma nõuded leebemaks ja lihtsamaks.

“Kui varem oli kõik ühtemoodi reguleeritud – mis tahes maja juures millegi muutmiseks oli ­vaja muinsuskaitseametilt küsida eritingimusi, teha projekt ja saada töödeluba –, siis nüüd oleme selle muutnud enam varieerituks,” selgitas Pärnu muinsus­kaitseala kaitsekorra töörühma juht Triin Talk.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles