Tori valla elanikud valisid aasta teoks hobuse nime järgi ristitud ettevõtmise

Pärnu Postimees
Copy
Tori valla elanikud valisid aasta teoks suve lõpus Tori hobusekasvanduses tööd alustanud kohviku Zool avamise.
Tori valla elanikud valisid aasta teoks suve lõpus Tori hobusekasvanduses tööd alustanud kohviku Zool avamise. Foto: Erakogu

Tori valla aasta teo valimisel käis tihe rebimine kahe kandidaadi vahel ja lõpuks jäi rahvahääletusel peale kohviku Zool avamine Tori alevikus, mis napilt edestas üle seitsme kuu kestnud Tori uue silla ehitamist. Kolmandaks hääletati Sindi kortermajade renoveerimine.

Tori hobusekasvanduses tänavu 20. augustil avatud kohviku Zool on rahvas väga soojalt vastu võtnud. Kindlasti on üks põhjus asjaolu, et Toris ei ole kjaua aega ühtki söögikohta olnud, kuid suurt osa mängivad maitsvad road ja eripärane õhustik. Enim on kiita saanud peakoka barbeque-seakael ja ribid, aga ka sinimerekarbid. Menüüd pole väga pikaks aetud, sest tähtis on säilitada kvaliteeti.

Kohviku eestvedaja Meelis Meedla sõnade kohaselt on põhilised kliendid kohalikud ja tööd jagub, koguni sedavõrd, et aasta lõpus tuli kohvik broneeringute tõttu ajutiselt sulgeda. Ajalooline Tori hobusekasvandus ja Soomaa rahvuspark meelitavad ligi turistegi, samuti käib head-paremat maitsmas Torist kaugemal elav vallarahvas. Taalis sündinud Meedlale tähistab Toris kohviku avamine naasmist kodukanti. Kohviku nimi on kummardus Tori hobusele: Zool oli legendaarne võistlushobune, kellega Meedla on omal ajal auhinnalistele kohtadele tulnud. Et nimi sarnaneb kõlalt tähtsa maitseainega, saigi selline valik tehtud.

Kevadel suletud Tori vana silla asemele ehitati talve hakuks uus.
Kevadel suletud Tori vana silla asemele ehitati talve hakuks uus. Foto: Mailiis Ollino/Pärnu Postimees

Tori silla remont võeti transpordiameti tellimusel ette, kuna vana sild oli aastate jooksul amortiseerunud ega olnud enam liiklejate jaoks ohutu. Ajahammas oli olnud nii halastamatu, et vana sild tuli sootuks lammutada ja asemele ehitada uus, nüüdisaja nõuetele vastav sild. Veidi üle seitsme kuuga jõudsid ehitustööd sinnamaani, et silla sai 28. novembril avada nii jalakäijatele kui sõidukitele. Ehitustööd Tori sillal ja pealesõitudel kestavad tuleva kevadeni. Suurema tööna jääb kevadesse kõnniteedele ja sõiduosale rajatav kate. Uus Tori sild on 140,6 meetrit pikk ja 15,1 meetrit lai. Sõiduosa laius on üheksa meetrit ja kõnniteede laius kummalgi pool silda 2,5 meetrit. Silla ehituseks on kulunud 1900 kuupmeetrit betooni ja ehituse maksumus on 3,84 miljonit eurot. Ehitustöid teeb AS TREF Nord.

Sindis Kooli 7a renoveeritud kortermaja.
Sindis Kooli 7a renoveeritud kortermaja. Foto: Tori vallavalitsus

Sindi korteriühistud on renoveerinud kaheksa kortermaja, see on märkimisväärselt parandanud Sindi linnapilti. Mitme korteriühistu eestvedaja Elis Vahemetsa sõnade järgi on osaliste parendustööde asemel mõistlik ette võtta täielik renoveerimine, kuna see vähendab tunduvalt korterelamu püsikulusid. Renoveeritud elamutes on vahetatud elektrisüsteeme, paigaldatud kaameraid, korrastatud õuealasid ja sissesõiduteid. Kokkuvõttes muudab see kortermaja märksa energiasäästlikumaks ja turvalisemaks ning tõuseb ka kinnisvara väärtus.

Aasta teo valimine toimus veebis, kandidaate võis pakkuda igaüks. Jõulude lõpuni kestnud rahvahääletusel sai valida kokku 23 teo vahel, nende hulgas oli nii kogukonna algatusi, ettevõtete kordaminekuid, riigi ja omavalitsuse tegusid. Arvesse läks 269 häält.

Tori valla 2022. aasta teo tipp-10
 

  • Kohviku Zool loomine Tori alevikku – 22 protsenti
  • Tori uus sild – 20 protsenti
  • Sindis kortermajade renoveerimine ühistute poolt – 8 protsenti
  • Pingi äravõtmine Sindi Coopi eest – 7 protsenti
  • Pulli kiviaja küla asukohas püsiväljapaneku avamine – 5 protsenti
  • Ühisveevärgi ja -kanalisatsiooni magistraaltorustiku ehituse alustamine Eametsas – 5 protsenti
  • Tammiste algkooli-kogukonnakeskuse arhitektuurikonkursi edukas korraldamine koostöös Eesti arhitektide liiduga – 5 protsenti
  • Naiskodukaitse jaoskondade loomine Torisse ja Aresse – 4 protsenti
  • Tori valla ohutuspäev Sindi kärestikul – 4 protsenti
  • Uue tankla valmimine Tammistes – 3 protsenti
Andmed: Tori vallavalitsus
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles